Сумарно дългът на Военномедицинска академия (ВМА) е в размер на 46 млн. лева. Той е сведен до тази сума от 114 млн. лева. Това заяви по време на отчета на лечебното заведение директорът ген.-майор Николай Петров.

Реално дългът е сведен до 14 млн. лв., но заради задължение към Банката за възстановяване и развитие в размер на 32 млн. лв. той набъбвал до сумата от 46 млн. лева.

За представянето на отчета във ВМА пристигнаха служебният премиер Огнян Герджиков, служебният министър на отбраната Стефан Янев, здравният министър Илко Семерджиев.

Военният министър поздрави ВМА за намаления дълг и отбеляза, че голяма част от това намаление се дължи на цесии.

Ген.-майор Петров обясни, че цесията е на стойност 52 млн. лв. дълг, който е бил прехвърлен към Банката за възстановяване и развитие. Тя разплатила 85% от тази сума на фирмите и са останали да се чакат останалите 15%.

"Естествено тези пари трябва после да влязат в банката. В края на миналата година Министерски съвет ни отпусна 20 млн. лв., с които вместо ние да си покрием дълга и да се ударим в гърдите, ние ги преведохме на банката за развитие. Тоест останалата главница е в размер на 32 млн. лв.", коментира още Николай Петров.

Министърът на отбраната коментира, че ще търсят продължение на добрите практики и търсене на справедливост във всичко, което се прави както по отношение на военнослужещите, така и по отношение на всички цивилни пациенти.

Здравният министър д-р Илко Семерджиев призна, че не е очаквал такива резултати. "Всички знаем, че здравеопазването не е в най-цветущото състояние в момента, но очевидно, че може и по-добре да се управляват нещата", коментира той.

По думите му този модел на управление на ВМА очевидно ще трябва да се приложи и в другите лечебни заведения, така че да постигнат най-малкото намаляване на дълговете. "От 114 млн. лв. наследени дългове да ги сведете до по-малко от 14 млн. лв. е изключително постижение", категоричен бе той.

Семерджиев обеща съдействие. "Аз имам с какво да помогна", заяви той и визира инициативата за обучение на военни лекари, както и обучението в здравен мениджмънт.