Не сме учили да лекуваме по телефоните, но така го изисква ситуацията. Това заяви д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, който е и заместник-председател на Българския лекарски съюз (БЛС) пред BG OnAIR.

По думите му нищо не може да замени нормалния медицински преглед в кабинет на лекаря.

"Всеки един случай е уникален, когато пациентът позвъни по телефона и започне с оплакванията. Хубавото е това, че ние си познаваме нашите пациенти от години. Ние знаем рисковете, които може да предизвика едно заболяване, било то и най-обикновен фебрилитет", посочи д-р Брънзалов.

Пускат Националната информационна система за борба с Covid-19

Пускат Националната информационна система за борба с Covid-19

Решението е на Кирил Ананиев

Той коментира и новоизлязлото мобилно приложение "ViruSafe", което ще помага за следенето на здравословното състояние на българите, но и за спазването на карантината.

"Аз не съм получил имейл от здравното министерство или от Щаба, с информация за когото и да е мой пациент, подал там неговото здравно състояние. За ЕГН не коментирам. В същия момент аз нямам пропуснато обаждане от мой пациент. Ако има такова - веднага връщам обаждането, което е много по-добро и по-достъпно като информация за нас, отколкото това въпросно приложение", отбеляза заместник-председателят на БЛС.

Той допълни, че отмяната на плановите операции не може да дългосрочна мярка.