Около 14 милиона ваксини сме получили от старта на пандемията от коронавирус до 3 май. Общо над 345 милиона лева сме платили за ваксини. Това стана ясно от отговора на здравния министър Асен Меджидиев по време на парламентарния контрол.

В сила е само договор с "Пфайзер". В ход е процес по предоговаряне на споразумението с производителя за условията по договора с компанията.

България и Полша заедно се изправят срещу монопола на Pfizer за COVID ваксините

България и Полша заедно се изправят срещу монопола на Pfizer за COVID ваксините

Отказваме да купуваме нови ваксини, които няма да използваме

Тази година трябва да получим 8 340 368 дози ваксини. Все пак се върви към намаляване на дозите поне на половина, което ще спести много средства. Малко над 4 милиона доза ваксини са приложени у нас, стана ясно от думите му.

Над 1,4 милион дози са унищожени на стойност 33 милиона лева. Предстои да унищожим 369 781 дози за 11,8 милиона лева. България не желае повече да получаваме ваксини, стана ясно от думите му. При отказ да получим ваксини компанията може да има претенции включително и за неплатени лихви.

Министърът коментира и кризата с кадри в здравеопазването. Двойно са намалели медицинските сестри у нас от 1990 г., но пък има ръст на лекари, каза Асен Меджидиев.

Осигуряването и оптималното разпределение на човешките ресурси в здравеопазването е бавен процес, според Меджидиев. Този процес отнемал години. Лекарите обаче не са неравномерно разпределени. Някои специалности са непривлекателни за младите кадри.

28816 са медицинските сестри у нас по данни от 2021. 29604 са лекарите за същия период. Увеличава се броят на младите лекари до 35 години. През 2014 те са били 8%, а през 2021 г. - 16,7%.

Очаква се тази тенденция да продължи, по думите на здравния министър. 800 души годишно завършват медицина. Проблем е застаряването на лекарите в някои области.

Голяма част от отпуснатите места за специализанти остават незаети, стана ясно от Меджидиев.

Водещи за кадрите остават условията на труд и живот.