България иска да получава ваксини само при нужда. Това стана ясно на брифинг на здравния министър Асен Меджидиев и полския му колега Адам Ниеджиелски след среща между двамата. Огромен брой ваксини бяха бракувани, припомни той. 1,4 милиона ваксини са закупени и платени, но не са доставени, защото няма на кого да ги поставяме.

Полша първа е подкрепила България в преговорите за изкупуването на ваксините, припомни той. И двамата министри не искат да плащат "такса неустойка". Те ще пишат до Урсула фон дер Лайен срещу монопола на Pfizer, анонсира Меджидиев, който е категоричен, че няма да плащаме за нещо, което никой не иска. Няма и на кого да го продаваме, а трябва да бракуваме ваксини.

На много по-полезни места могат да се вложат парите, предвидени за ваксините, отбеляза здравният министър. Иначе с полския си колега е обсъдил дигитализацията на здравеопазването.

Меджидиев не вижда защо да купуваме още ковид ваксини, които ще бракуваме

Меджидиев не вижда защо да купуваме още ковид ваксини, които ще бракуваме

Той настоя пред еврокомисар Стела Кириакидес за прекратяване на договора с Pfizer

Адам Ниеджиелски, министър на здравеопазването на Полша, изтъкна на свой ред, че двете страни са изправени пред сходни предизвикателства. Той сподели задоволството си, че България и Полша са на една позиция за ваксините и в нежеланието си да закупуват нови ваксини. Също така ще се търси съдействие от Pfizer, като ще бъде изпратено писмо до акционерите на компанията с призив за отговорно отношение и ще им бъде обяснено, че ситуацията в двете страни се е променила - както по отношение на нуждата от ваксини, така и по отношение на войната в Украйна.

Недоверието срещу COVID ваксините се пренесло и при ваксинационния календар

Недоверието срещу COVID ваксините се пренесло и при ваксинационния календар

Държавата да насочи усилия към ваксинацията срещу варицела и морбили, иска Меджидиев