Общественото недоверие срещу ваксинацията против COVID-19 по време на продължилата над две години пандемия вече се пренася и върху останалите ваксини, част от имунизационния календар на децата. Това отчете пред bTV служебният здравен министър Асен Меджидиев.

"Този момент с ваксинациите (срещу COVID-19) допринесе и срина доверието на хората към нормалния имунизационен календар. Като министър на здравеопазването това го наблюдавам към момента - имаме недоверие към ваксини, които са изключително важни, които трябва да се прилагат на децата", каза той.

И посочи основната задача на експертите от министерството - да се обмисли добре какъв ще бъде подходът при предстоящата година на ваксинация срещу варицела и морбили. "Там са най-съществените проблеми, там държавата трябва да насочи в момента усилията си. Работим по това в училища, в детски градини."

Меджидиев отсече: България няма да закупува повече ковид ваксини

Меджидиев отсече: България няма да закупува повече ковид ваксини

България не е малка държава и гласът и се чува и следва да се чува в Европа, смята той

Меджидиев коментира проблема като допълнение към основната тема, която той защитава и на национално, и на европейско ниво - да бъде прекратен договорът между "Пфайзер" и Европейската комисия за доставка на COVID ваксини или пък количествата да бъдат разсрочени във времето и закупувани от всяка една държава при нужда.

Основният аргумент на българските власти - досега страната ни е унищожила огромни количества ваксини с изтекъл срок на годност (последната партида бе 2,5 млн. бройки), а сега, по силата на договора на ЕК с фармацевтичния гигант, трябва да купи още 7 млн. ваксини, които няма особени изгледи да бъдат използвани. Редица европейски държави, като Полша и Словакия, подкрепили България в това искане, подчерта Меджидиев.

Меджидиев не вижда защо да купуваме още ковид ваксини, които ще бракуваме

Меджидиев не вижда защо да купуваме още ковид ваксини, които ще бракуваме

Той настоя пред еврокомисар Стела Кириакидес за прекратяване на договора с Pfizer