За миналата година са бракувани 2,3 милиона платени ваксини срещу коронавирус, а за тази година се очаква да са 2,8 милиона. Това са лекарствени продукти и пари на вятъра". Таова заяви пред bTV съветникът на здравния министър Аркади Шарков.

Той посочи, че последният договор за препаратите срещу COVID-19 е подписан през 2021 г., когато епидемиологичната обстановка е била много по-различна и това е довело до поръчката на големи количества от тях.

Шарков отбеляза, че България е заела принципна позиция, подкрепена от Полша, Чехия и Литва, че тези количества трябва да бъдат предоговорени.

Меджидиев не вижда защо да купуваме още ковид ваксини, които ще бракуваме

Меджидиев не вижда защо да купуваме още ковид ваксини, които ще бракуваме

Той настоя пред еврокомисар Стела Кириакидес за прекратяване на договора с Pfizer

Той припомни и за делото, което води "Ню Йорк таймс", за отказ да бъде предоставена комуникацията между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и представител на "Пфайзер". Изданието иска документите заради съмнения, че ЕК е договорила по-големи количества от нужното.

Относно недостига на лекарства съветникът на здравния министър заяви, че това също е проблем на ниво Европа, който е породен от нарушените вериги на доставки заради COVID пандемията и войната в Украйна.

Той посочи, че Министерството на здравеопазването е подготвило проектозакон, който да стабилизира системата, но очаква да се събере новият парламент за да го внесе. На Ниво ЕС пък се обмисля преместване на производството от Китай в Европа, за да има предвидимост на производството и доставките.

Богдан Кирилов: Имаме излишък от ваксини, няма да поръчваме "Новавакс"

Богдан Кирилов: Имаме излишък от ваксини, няма да поръчваме "Новавакс"

интересът към ваксинацията се е повишил