Ново звено за безплатна психологична помощ откриха в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Там пациенти и техните близки могат да търсят помощ за преодоляване болката и намаляването на надеждата за справяне с различни заболявания.

12 години преди да стане ръководител на болницата изпълнителнителният директор доц. д-р Бранимир Спасов е бил лекуващ лекар.

"Понеже лекувахме тежко болни и психически лабилни пациенти, аз не можех да им бъда от полза и си мечтаех да имаме квалифицирана психологическа помощ. Радвам се, че тази моя мечта придобива вече форма", разказа д-р Спасов на пресконференция.

Месечно болницата лекува около 1000 пациенти. "Всеки ден тук се борим със смъртта, а лекарите са подложени на изключително напрежение, което води до така наречения "бърнаут" или психическо прегаряне", обясни д-р Спасов.

Различното при този проект е подходът, начина и цялостната грижа за пациентите, обясни клиничният психолог д-р Велислава Донкина.

Новото звено ще бъде насочено към две групи - пациентите и техните семейства и медицинските специалисти, които се грижат за тях. Грижата има най-високото ниво по професионален стандарт и ще бъде прилагана от опитни специалисти, допълни д-р Донкина.

Според нея не е лукс, а е нормално да се погрижим за душата си. Пациентите преминават през драматични и емоционални преживявания, които изискват подкрепа от гледна точка на психоанализата. Тя отбеляза и важния опит за грижа за лекарите. Ще се използва методът на балинтовите групи, който ще подпомагат разбирането на пациентите от лекарите.

По думите на д-р Донкина колкото страдат пациентите, толкова страдат и лекарите, защото се страхуват за тях. Най-разрушително се оказва отчаянието, затова и най-честите въпроси, които си задават пациентите, са "Защо на мен?" и "Защо точно аз?"

За нас цялата палитра от преживявания е позната. Минава се през шока, гнева, отчаянието и паниката, докато се стигне до решението за борба за живот, каза Пиринка Петрова от Българско сдружение "Лимфом".

Чрез психологическата помощ пациентите ще бъдат прекарани по-леко по пътя на лечението. Ако се страхуват и са неуверени, ще им е трудно да се справят с болестта си, убедена е тя. От година сдружението организира групи по взаимопомощ, като диагностицираните са най-стреснати. Всички пациенти с нетърпение очакват следващата среща, разказа Петрова.