Колкото повече хора чакат есента да се ваксинират, толкова повече позволяваме на вируса да се разпространява сред хората дълго време и съответно да се развива и мутира. Това заяви в студиото на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.

В момента имаме трайно намаление на заболеваемостта и то в рамките на месец. Добре би било мерки да съвпаднат с климатични условия, които ние не можем да влияем.

Без мерки да разчитаме само на времето не бива, каза Кантарджиев и посочи като пример, който трябва да имаме пред очите си е Индия - отново преди месец, когато азиатската страна колабира от разпространение, а времето беше топло.

368 нови случая на коронавирус, поставени са 34 227 ваксини

368 нови случая на коронавирус, поставени са 34 227 ваксини

Активните случаи са 27 053...

В България е секвениран нов вариант на вируса, но на този етап Тодор Кантарджиев не е притеснен дори от квалификацията, че вариантът е от "особено значение". Той обясни, че при дълго боледуване, при лекувани пациенти с донорска плазма, при използване на антивирусни средства, но без подобряване на състоянието инфекционистите са наясно, че е вероятно да се улови нов щам или вариант на вируса, негова мутация. Затова и при такива случаи задължително се правят ПСР проби, които се секвенират.

Същото се прави и при заболели с две дози ваксини - това също е важно, тъй като може да става дума за вариант, който заобикаля имунизацията.

"Може да е малко вероятно, но се случва - така както рядко, но на 5 - 10 години се случва вирус от животните прескача към хората", допълни Тодор Кантарджиев.

Аспарух Илиев: Ваксините могат да потиснат новите щамове

Аспарух Илиев: Ваксините могат да потиснат новите щамове

Не знаем дали новите мутации на COVID няма да ни изненадат