От Българският зъболекарски съюз представиха резултатите от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г., която се провежда от няколко години в страната.

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова откри форума на зъболекарите с поздравление, че това е една от най-успешните програми, на която министерството пише "пълно 6". 

БЗС: Пломбите са 100% безплатни за децата

БЗС: Пломбите са 100% безплатни за децата

Здравето на устата рефлектира върху всички органи и системи

Тя посочи, че заради това ще има удължаване на програмата и не само, но тя ще започва в по-ранните месеци, за да може да бъдат информирани родителите на малки деца какъв е смисълът от "силанизирането на постоянните зъбки на децата".

Програмата е безплатна и обхваща всички градове на страната. Тя се осъществява чрез зъболекари, които работят в градовете, дори и в най-отдалечените места, където специалистите се придвижват с осигурен транспорт, за да обхванат деца от малките населени места. 

Безплатно поставят силанти на деца от 5 до 8-годишна възраст

Безплатно поставят силанти на деца от 5 до 8-годишна възраст

Нужно е записване при зъболекар, включен в програмата

Силантите образуват бариера между зъбите и микроорганизмите и спират появата на кариеси при децата.

Ръководителите на програмата отчетоха, че целта й е да се ограничава появата на кариеси на деца от 5 до 8 г. чрез информиране на родители, учители, деца.

Ето и статистиката:

В момента всяко дете на 6 г. има средно по 3.7 кариеса, а се очаква чрез изпълнението на програмата за следващата година всяко дете до 6 г. да няма кариеси.

До 70% от децата до 12 г. пък трябва да са обхванати от програмата. Сега от тази възрастова група децата имат средно по 3 кариеса.

След като всяко дете, обхванато от програмата, мине през процеса на силанизиране, то бива проследявано в рамките на цяла година.

Градовете, където са обхванати най-много деца, са София, Варна, Пловдив, Пазарджик, Бургас, а Перник е явление, Видин е дръпнал през 2019 с 250%, Ловеч - 222%, Смолян - 152%.

Спрямо 2018 година - при 2/3 от регионите има увеличаване на деца, преминали през програмата. 55% от родителите са разбрали, че има такава програма. Чрез нея се полага и профилактичен преглед.

А изследванията показват, че близалките и соковете в междинните хранения са най-голяма причина за поява на кариеси при децата.