Грипната епидемия в областите Бургас, Плевен, Пловдив и Хасково се отменя. Това решиха днес Регионалните щабове за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Учениците в Бургаска област се връщат в класните стаи от 7 февруари. През последните дни се наблюдава спад на случаите на заболели - 211,83. За сравнение миналата седмица стойностите са били 241,24.

Най-висока е заболяемостта във възрастовата група 5-14г., а най-ниска при групата над 65 г.

Грипната епидемия област Хасково също се отменя. Прекратява се действието на противоепидемичните мерки. През миналата седмица заболеваемостта в региона е намаляла до 178 на 10 хил. Прагът за епидемия е 255 на 10 хил. души.

Всички ограничителни мерки, които бяха въведени срещу грипа в област Пловдив, отпадат от вторник, 5 февруари. Учениците в Пловдив, Раковски, Съединение и община "Марица" са във ваканция до сряда включително със заповед на кмета на общината. За училищата на територията на "Родопи" децата се завръщат в клас в петък.

В област Плевен грипната епидемия се отменя от утре, отпадат и въведените временни противоепидемични мерки. Към днешна дата заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) е 228 на 10 000, което е под епидемичните стойности от 261 на 10 000. Значително по-ниска е и от пиковата стойност от 317 на 10 000, достигната в седмицата от 22 - 26 януари.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че се удължава грипната епидемия в област Варна. Учениците обаче се връщат в клас от 6 февруари. София и Стара Загора пък остават под прага за обявяване на грипна епидемия.

Във Варна удължават грипната епидемия, София и Стара Загора не влизат
Обновена

Във Варна удължават грипната епидемия, София и Стара Загора не влизат

Учениците във варненска област обаче се връщат в клас от 6 февруари.