Правителството отпуска близо 100 милиона лева за дейността на лечебните заведения, които осигуряват над 50% от легловия си капацитет за лечението на пациенти с COVID-19.

Средствата са предназначени и за ремонтни, строителни дейности и нова апаратура в големи болници.

Всичко, което правим, правим го за докторите и за хората, увери премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Допълнителни 65 милиона лева се одобряват по бюджета на Министерството на здравеопазването. От тях 50 милиона лева са за 55 лечебни заведения, приемащи пациенти с коронавирус и готови да осигурят над 50% от легловия си капацитет за заболелите от новия вирус. Останалите 15 милиона са за купуването на бързи антигенни тестове за диагностика на българските граждани.

Анализират състоянието на общинските болници

Анализират състоянието на общинските болници

Легла има, но вече няма лекари и медицински персонал

С 14 995 760 лева е увеличен капиталът на болница "Пирогов". Средствата са за строително-монтажни работи и за купуване на медицинско и немедицинско оборудване за нуждите на лечебното заведение.

Борисов изтъкна, че в рамките на няколко години "Пирогов" е била реновирана клиника по клиника. Той обеща, че вече ще го има това, за което са настоявали хирурзите - нови модерни операционни.

От своя страна директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов изтъкна, че благодарение на отпуснатите средства ще бъде завършен пълният цикъл на модернизиране на най-голямата спешна болница у нас. По негови думи ще бъдат завършени мултифункционалното спешно отделениe, 7 клиники и 17 операционни зали. Приключен е и ремонтът за енергийна ефективност на всички сгради в болницата.

Близо 40 частни болници у нас лекуват пациенти с COVID-19

Близо 40 частни болници у нас лекуват пациенти с COVID-19

120 лечебни заведения имат договори с НЗОК

Бяха отпуснати и 15 милиона лева на столичната болница "Света Екатерина". Средствата са за купуването на модерна медицинска апаратура за новопостроения блок Б. 3,5 милиона лева пък ще получи и Александровската болница - за строителство, ремонт и оборудване. Част от сградите на болницата ще бъдат реновирани, а също се предвижда построяването на детска градина за децата на работещите медицински екипи в района.

1 милион лева допълнително финансиране получава и МБАЛ "Св. Анна" във Варна за реновиране на фасадата на терапевтичния блок на лечебното заведение. Други 450 000 лева се отделят за общинската болница в Нова Загора.

Премиерът благодари на всички медицински лица, които са на своя пост и в резултат броят на излекуваните по негови думи започва да става повече или колкото броя на заразените.