Правителството осигурява безлимитно финансиране на необходимия брой ин витро процедури. Това заяви премиерът Бойко Борисов след днешното правителствено заседание.

Той лично съобщи новината.

"Слязох лично да ви го кажа, защото чух многократно, че сме се отказали от това свое обещание. Извинявам се, че със 7 дни сме закъснели, но трябваше не само да се осигурят парите, но и съответния инструмент това да се случи", заяви още Бойко Борисов.

Той уточни, че изцяло дават възможност на докторите да определят. "Колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади жените", заяви Борисов.

Водещият ин витро специалист в България д-р Георги Стаменов благодари на правителството за подкрепата.

"Това, което предложихме на правителството, е фондът "Ин витро" да започне да работи по-бързо. Хората, които са ангажирани и са подали документи към фонда, ще бъдат одобрявани в рамките на пет месеца - шест. Освен това предложихме да имат по четири опита, така че всички неуспели ще могат да кандидатстват по още веднъж, което ще е страхотно за тях", обясни Стаменов.

Той подчерта, че по този начин България става сред трите държави в Европа, които обръщат най-сериозно внимание на тази процедура, заедно с Великобритания. Не на последно място се обръща внимание и на хората с онкологични заболявания. Фондът за асистирана репродукция ще може да реинбурсира запазване на фертилните възможности, замразяване на яйцеклетки и на ембриони при хората с онкологични заболявания, посочи д-р Георги Стаменов.

Всяко бебе, което иска да се роди в България, ще има тази възможност, обобщи той.

Председателят на Фондация "Искам бебе" Мария Янева заяви, че решението на правителството е изцяло в подкрепа на пациентите. То най-вече ще реши един много голям проблем на нашата държава, а именно демографията.

Дай Боже да има повече деца за нашата държава, пожела Янева.

От своя страна министърът на финансите Владислав Горанов уточни, че приетото днес решение е изменение в постановлението за държавния бюджет, с което на практика се осигурява в ресурс - толкова, колкото е необходим.

"Няма в постановлението за изпълнението на бюджета да видите конкретна фиксирана сума. Знаете, че това беше една политика, която още в предизборната кампания лансирахме като приоритет и искам да благодаря на професионалистите в областта на асистираната репродукция, с които от години сме работили заедно и по създаването на Фонда", заяви Горанов.

За миналата година за фонда са били осигурени 12 млн. лева. Сега парите ще са толкова, колкото е необходимо.

"За тази година числото, посочено в постановлението е в същия размер, но с изменение на постановлението на практика гарантираме осигуряването на толкова ресурс, колкото медицинската целесъобразност и нуждите на пациентите може да абсорбира", допълни Горанов.

За следващата година постановката ще бъде подобна, обеща Владислав Горанов.