В страната вече има регистриран случай на грипа "Хонконг" - става въпрос за жена в Русе, съобщи Нова телевизия.

Според лекарите грипът протича много тежко.

Грипът от щам H2N3 - "Хонконг", може да причини епидемията у нас тази година. Това каза за "24 часа" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Преди грипния сезон у нас специалистите следят какво се случва в южното полукълбо и по-специално в Австралия. През август, когато е зимният сезон при тях, бе пикът на грипната им епидемия. Водещ щам там е бил именно "Хонконг", затова се предполага, че той ще разболее най-много хора и у нас.

Дали със сигурност ще е той, или другият щам "Мичиган" (ваксиналният щам на H1N1, познат като свински грип - б.а.) ще стане ясно може би още в края на тази седмица, а епидемията се очаква в края на януари, обясни Кунчев.

"Дотогава ще постъпят повече материали за изследване, ще се види как върви заболеваемостта и ще се очертае кой щам се среща по-често", допълни той.

Вирусът "Хонконг" отново ще е сред най-разпространените през зимата

Вирусът "Хонконг" отново ще е сред най-разпространените през зимата

Очаква се да ни атакува и вирусът "Мичиган"

Припомняме, вирусът засяга най-бързо възрастните хора и малки деца. Първоначалните му симптоми са по-различни от класическите симптоми на настинка и грип.

Обикновено първите симптоми започват в рамките на 1-2 дни след заразяването. Вирусът започва с болка в гърлото и суха кашлица. Заразените може и да усещат болка в долната част на гърба, ставите, крайниците. В някои случаи е възможна и болка в очите. Понякога грипът се придружава и с хранителни разстройства, стомашна болка, повръщане и други симптоми на стомашно-чревния тракт.

Обикновено всички симптоми би трябвало да изчезнат до няколко дни, но ако след 5 дни пациентите не чувстват подобрение, задължително трябва да потърсят лекарска помощ, обясняват доктори.

Очаква се през този зимен сезон да ни атакува и вирусът "Мичиган".

Вирусът е от тип А и е изолиран през 2015 година. За разлика от вируса "Хонконг", "Мичиган" протича с характерни за обичайните грипни състояния симптоми. Вирусът също атакува първо възрастните хора и малките деца.

Да се подготвим за грип след Нова година, мръсният въздух намалява имунитета

Да се подготвим за грип след Нова година, мръсният въздух намалява имунитета

Настинки няма, а по-скоро са вирусна инфекция всички тези симптоми като течене на нос и болене на глава, обясни проф. Кантарджиев

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу грип?

Виж резултати

Да 15.0%

Не 72.1%

Ползвам природни имуностимулатори 10.0%

Аз не, но децата ще ваксинирам 0.8%

Ако не забравя… 2.1%

Припомняме, news.bg попита читателите си дали този зимен сезон ще се ваксинират срещу грип.

Към днешна дата, 8 януари 2018 година, резултатите от анкетата бяха категорични - 73.2% от отговорилите са посочили, че няма да се ваксинират срещу грип. 14.3% са заявили, че ще се ваксинират, а 9.9% от участниците в анкетата са посочили, че няма да се ваксинират, защото използват природни имуностимуланти. 1.9% от запитаните са посочили, че се ваксинират, ако не забравят. 0.8% от анкетираните са отговорили с "Аз няма да се ваксинирам, но децата ще ваксинирам".

Грипът започва с втрисане, висока температура и болки в тялото

Грипът започва с втрисане, висока температура и болки в тялото

От МЗ припомнят, че антибиотиците са излишни, ако няма усложнения