Пациентски организации "Заедно с теб" се обявиха против затварянето на аптеки като акт за недоволство от някои фармацевти. Това стана ясно от позицията им до медиите във връзка с протеста на фармацевтите заради въвеждането на Европейския регламент за верификация на лекарствата от 9 февруари 2019 г.

По думите им това било в ущърб на здравето им и искат повече отговорност от страна на всички фармацевти за осигуряване на контрол и сигурност.

Организациите подчертават, че верификацията е контрол върху качеството и движението на лекарствата в страната и извън нея и според тях е единствено в техен интерес.

Фармацевти протестират с жълти жилетки
Обновена

Фармацевти протестират с жълти жилетки

Причината е нов софтуер, който трябва да закупят

Според тях фалшифицираните лекарства са сериозен риск за пациентите в световен мащаб, като статистиката сочи, че между 1% и 4% от лекарствата в Европа са фалшиви.

Пациентските организации отбелязват, че фалшивите лекарства могат да бъдат различни видове. При някои има проблем в състава на лекарството, в други случаи има нередности в опаковката или в листовката. Рискове има и в това как е съхраняван лекарственият продукт, ако не е доставен през законната верига на лекарствоснабдяване.

Припомняме, че днес фармацевти обявиха, че излизат на протест заради нова европейска наредба, според която аптекарите трябвало да инвестират в нов софтуер.