Шофьори на линейки от ЦСМП отново излязоха на протест, "след като Тристранката ощети шофьори, парамедици, фелдшери и лекарски асистенти".

Синдикат "Защита" настоява за справедливо разпределение на отделените средства за увеличените на заплатите в Спешна помощ.

Шофьорите се събраха в 11 ч. пред Министерство на здравеопазването, за да връчат ключовете на ресорния министър Христо Хинков и с искане за нова среща.

"Ще внесем писмо в Министерски съвет с искане за справедливо разпределение на средствата на работещите в центровете за спешна помощ", заяви председателят на синдиката Красимир Митов, цитиран от БТА.

Преди дни, по време на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, беше договорено възнагражденията в центровете за спешна помощ да се увеличат с 22% по категории персонал. Тази мярка обаче не отговаряла на обещаното от министър Хинков.

На 7 август, по време на среща със здравния министър Христо Хинков, бяха обсъждани увеличения на възнагражденията, които предвиждаха заплатите на шофьорите да се увеличат с 600 лева, на фелдшерите - с 500, на лекарите - с 400, на медицинските сестри - с 330, и на санитарите - със 160 лева.

Според Митов, ако сега заплатите на работещите в центровете се увеличат с по 22 на сто, това няма да доведе до исканото от тях увеличение по категории.

Синдикат "Защита" настоява за по-големи заплати за работещите в Спешна помощ

Синдикат "Защита" настоява за по-големи заплати за работещите в Спешна помощ

С приемането на Бюджет 2023 бяха предвидени допълнителни 30 млн. лв. за работещите в центровете за спешна медицинска помощ