Пожарникари даряват безвъзмездно кръв в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА, съобщиха от Военномедицинска болница. Те подкрепиха каузата "Бъди един от нас - Дари кръв, спаси живот!" на ВМА.

В рамките на няколко дни мъжете, които ежедневно рискуват живота си, даряват кръв. Кампанията поведоха лично началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и главен комисар Николай Николов, директор на Пожарната. 

Безвъзмездно кръводаряване в "Пирогов"

Безвъзмездно кръводаряване в "Пирогов"

Днес и утре, 25 и 26 февруари

"Кръвта спасява живот, колкото и изтъркано да звучи. Особено в съвременната концепция за лечение на тежките травми кръвта и кръвните продукти са незаменими", каза проф. Венцислав Мутафчийски и изтъкна доброто сътрудничество между двете служби.

В отговор шефът на пожарната главен комисар Николай Николов заяви, че за тях е естествено да подкрепят Военномедицинска академия. "Моите колеги са получили тук животоспасяваща помощ не един и два пъти. При нас кампаниите за кръводаряване не са изключение - не само за пострадали пожарникари, а и за членовете на техните семейства. Затова и днес, утре, а и следващата седмица очаквам да видя не само пожарникари, а и членове на техните семейства", каза Николов. 

Отдели 30 минути и спаси живот!

Отдели 30 минути и спаси живот!

Полк. проф. Румен Попов: Човек може да даде шанс за живот на други, тежкоболни хора

Началникът на кръвния център проф. д-р Румен Попов изтъкна, че благодарение на пожарникарите-доброволци ще помогнат на много пациенти от ВМА. "Това е огромна подкрепа, едно добро дело от страна на огнеборците. Между другото, при нас има медицински сестри и лаборанти, чиито съпрузи са пожарникари и са наши редовни кръводарители".

Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от важните мисии за Кръвния център на ВМА. В последния четвърт век зад благородната кауза застават безброй българи с големи сърца - военни, служители на МВР, артисти, спортисти, рокери, политици, уточниха от ВМА.

Има увеличение на кръводарителите като в последните години половината от 6 000 са български военнослужещи от различни военни формирования.