Заради ескалацията на антиваксърските настроения и невярата в съвременната наука у нас ще настъпи самоизолация на българите, тъй като постепенно влизаме в забранителните списъци за пътуване. За това предупреди пред БНР представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

Той изрази мнение, че при ваксинационната кампания за ваксиниране държавата не е стигнала до отделния човек, а са се говорили общи неща.

Гетов подчерта, че ваксината на този етап е единственото нещо, което може да нормализира живота ни.

По негови думи сме царе на конспиративните теории.

Смарт часовник срещу ваксина - в томбола на МЗ

Смарт часовник срещу ваксина - в томбола на МЗ

SMS: "Ваксините срещу COVID-19 спасяват живот"

Той бе категоричен, че не трябва да има материални стимули за ваксиниране. Бизнесът, туризмът, индустрията трябва сами да поискат да имат ваксинирани хора при себе си, те трябва да поискат да имат безопасна среда за развитие, изтъкна представителят на ЕМА.

Той поясни, че има разлика между трета и бустерна доза. По негови думи третата доза вече се препоръчва 28 дни след втората доза за групи хора с компрометирана имунна система - трансплантирани, хора на имуносупресивна терапия, хора, прекарали тежко заболяване, хора, за които има условия да се счита, че имунната им система не работи добре. Те трябва да се консултират с лекуващия лекар и да си сложат трета доза от същата ваксина.

Бустерната доза пък била за рисковите индивиди, които работят в среда с болни от коронавирус - служители в социални домове, учители. Гетов поясни, че тази доза може да се сложи шест месеца след втората.

Въпреки че той не препоръчва смесване на ваксини, посочи, че това не е невъзможно.

Представителят на ЕМА у нас: България е ваксинирана на нивото на страна от третия свят

Представителят на ЕМА у нас: България е ваксинирана на нивото на страна от третия свят

Ако има повече ваксинирани, от март мерките ще паднат изцяло