Безплатни прегледи за туберкулоза ще има от 18 до 22 март в цялата страна. Те ще се провеждат в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. Поводът е Световният ден за борба с туберкулозата - 24 март. Тази година мероприятията в световен мащаб ще протекат под мотото: "Време е: за Свят без туберкулоза!".

По време на "Седмицата на отворените врати" на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се извършват допълнителни прегледи и изследвания. Ако бъдат открити случаи на туберкулоза, се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, за да се прекъсне веригата за предаване на инфекцията.

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна
Обновена

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

"Седмица на отворените врати" се провежда от 18 юни до 22 юни

Инициативата се провежда всяка година от 2009 г. насам и е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност относно заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

При кампаниите, проведени през март, юни, септември и декември миналата година, за туберкулоза са анкетирани общо 11 751 души, като на 6 935 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 120 лица с туберкулоза и 359 лица с латентна туберкулозна инфекция, които вече са подложени на лечение.