Препоръчват контролирано ваксиниране при три групи пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Те са коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, артериална хипертония, преживян инфаркт, след тромбоемболитични усложнения, други ритъмни нарушения, усложнения от типа на системните емболии, ваксинацията срещу COVID-19 категорично е препоръчителна.

Това съобщи проф. Иво Петров, медицински директор на Аджибадем Сити Клиник - Сърдечно-съдов център и член на Експертния съвет по кардиология към МЗ. Думите му бяха пред почти 600 лични лекари по време на втория етап на виртуалната дискусия на тема "Ваксините срещу COVID-19 при хронично болни и при деца - научнообосновани факти".

Ковачева иска безплатни ковид тестове и лекарства за пациентите

Ковачева иска безплатни ковид тестове и лекарства за пациентите

Според Диана Ковачева недиагностицирането на COVID-19 нарушава правата на гражданите

Причината е, че тези пациенти се влошават значително по-сериозно при заразяване със SARS-CoV-2.

"При три групи пациенти препоръчвам по-внимателен подход - при пациенти на антикоагулантна терапия, при пациенти със Синдром на Бругада и при хора със сърдечно-съдови усложнения след преболедуване на COVID-19", каза проф. Петров.

Д-р Рада Прокопова: Жените по-често страдат от пост-ковид симпотим

Д-р Рада Прокопова: Жените по-често страдат от пост-ковид симпотим

Пораженията може да са и върху костите, нервите, дробовете, сърцето

Пациентите с предсърдно мъждене и други ритъмни нарушения обикновено са на антикоагулантна терапия. Тъй като ваксинацията се извършва интрамускулно, важно е лекарят да има данни за нивото на антикоагулация с INR (протромбиновото време), при тераприя със синтром или варфарин. Преди ваксинацията прицелната стойност на INR трябва да бъде под горната граница, като е препоръчително мястото на убождането да се притиска по-дълго време, обясни проф. Иво Петров.

При пациенти със Синдром на Бругада, които имат фамилна предиспозиция за внезапна смърт, причинена от ритъмно нарушение. При пациентите в тази група телесната температура над 39℃ е предпоставка за риск от възникване на ритъмни нарушения. Затова при тях след ваксинация се препоръчва приемът на антипиретик от типа на парацетамолите.

"При хора със сърдечно-съдови усложнения след преболедуване на СOVID-19. Пациентите, развили тромбоза, тромбоемболия, миокардит или друго сърдечно-съдово усложнение при преболедуване на СOVID-19, препоръчвам да бъдат проследени от лекар след ваксинацията, тъй като голяма част от усложненията са автоимунни. Желателно е при тях след ваксинацията да се направи разширен лабораторен панел, включващ ниво на коагулация, на тромбоцити, на хемоглобин, възпалителни компоненти и др.", допълни проф. Петров.

Даряваме 500 000 дози ковид ваксина на Уганда

Даряваме 500 000 дози ковид ваксина на Уганда

Разходите за доставката ще бъдат поети от африканската държава

Пред идните дни ще продължат дискусиите, част от кампанията "+ мен", на тема "Ваксините при различни групи хронично болни". Лектори в предстоящите панели ще бъдат проф. Доброслав Кюркчиев и проф. Здравко Каменов. Те ще предоставят на общопрактикуващите лекари детайлна научнообоснована информация за ваксинацията при пациентите с автоимунни заболявания и диабет.

Събитието е организирано от Министерството на здравеопазването и Националната платформа за здравна комуникация CredoWeb и е част от информационната кампания "+ мен" на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.