Преструктуриране на леглата за болни от коронавирус, включително и интензивните, започва в столицата заради увеличения брой заболели и нуждаещи се от лечение. Това съобщи директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев след среща с 60-те директори на столични болници днес.

Той уточни, че най-големият натиск в момента е към "Пирогов", ВМА, "Света Анна" и др., където почти 100% са заетите легла. Увеличение на леглата в болниците ще има - за леки и интензивни случаи. Ковид леглата, отделени за пациенти, са около 30% от общия брой легла в болниците, затова предстои преструктуриране на клиники и пренасочване на персонал, обясни Пенчев.

Надяваме се това да е последната заповед, с която се увеличават легла на територията на София, въпреки че са стряскащи цифрите, заяви Пенчев. Спиране на плановия прием няма да има, това е решение на всеки директор. На срещата днес е взето решение три конкретни предложения да бъдат изпратени до Министерство на здравеопазването. Първо - педиатрии, ортопедии, онкология, психиатрични, АГ-болници да имат ковид отделения. Затова ще има заповед на СРЗИ най-късно утре.

Второ - е-платформата, която се обновява на всеки три часа за свободните легла в болниците, ще се обновява вече при всеки прием на пациент, независимо дали този пациент е в лека форма или на интензивно лечение. Автоматично неговият прием ще се нанася в системата, така че да не се натоварва системата и да е ясно къде има места и къде няма. Трето - лекари от малките болници, където няма натиск, ще бъдат пренасочени към големите болници, където има недостиг на персонал, обясни Пенчев.

На срещата с директорите на болници не е обсъждано въвеждането на задължителен зелен сертификат в болниците. Над 51% от медицинския персонал в столицата е ваксиниран, голяма част са преболедували, добави директорът на РЗИ- София. В същото време здравният министър Стойчо Кацаров бе на посещения в Александровска болница заради натовареността й. Нови мерки срещу разпространението, засягащи цялата страна, ще бъдат обявени днес след обяд, каза той. Уточняват се детайли от здравните експерти в МЗ, заяви Кацаров и отказа да отговаря на каквито и да е въпроси на журналисти.