Няма пострадали българи при мощния взрив в Румъния. Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването Христо Хинков.

У нас ще бъдат приети пострадали. 8 души е трябвало да бъдат транспортирани в страната, но впоследствие броят им е нараснал до 17. Те са с 50% изгаряния и ще бъдат докарани в България, след като бъдат стабилизирани в Румъния. Легловата база е реорганизирана.

Една от най-тежките травми е травмата от изгаряне, поясни министър Хинков. Болката е неописуема, а смъртността е висока при над 50% изгаряния. Нашите екипи остават в пълна готовност, увери Хинков. Подсигурили сме цялата логистика и сме готови да ги приемем, изтъкна той.

Пациентите ще бъдат транспортирани с румънски хеликоптери. Те ще кацнат на наши летища и от там - към болниците във Варна, София, Пловдив и Русе.

Двама души загинаха при взривове на газостанция в  Румъния
Обновена

Двама души загинаха при взривове на газостанция в Румъния

Ранените са 57

Страшно бедствие, подчерта и заместник-министърът Бойко Пенков. Още от 01.00 часа е създаден виртуален щаб, за да се подготвим за приема на пострадали. Подобна вълна на съпричастност има и от други европейски страни. Направихме възможното да облекчим тяхната здравна система, каза Бойко Пенков.

И МВР помага с организацията, като ранените ще бъдат транспортирани и с полицейски ескорт. Пациентите трябва да летят на ниска височина заради спецификата на изгарянията.

Родните здравни власти чакат сигнал от Румъния кога ще бъдат приети пострадали. Очакват се и летателните планове. Всички линейки са готови и очакват пациентите. Дори летището в Русе, което е в ремонт, се е организирало за кацане на хеликоптери.