52 800 ваксини на "Астра зенека" пристигнаха в България тази сутрин. Шефът на Координационния щаб проф. Красимир Гигов обясни, че всички РЗИ в страната ще получат от тази ваксина, както и 50% от джипитата.

Ваксинационната програма върви добре, в момента са ваксинирани над 210 000 българи, което е над 3% от населението. Той е категоричен, че ще продължат и "зелените коридори".

От своя страна Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата, добави, че веднага започва разпределението на новите ваксини след получаването им към 28-те РЗИ в страната. Те ще бъдат доставени още днес. От следващата седмица ще има възможност да стартира ваксинацията на участници от 1 до 4-та фаза.

Прави се разпределение от Министерство на здравеопазването за разпределение по съответните области, според участниците в съответните фази.

Относно това дали ще има проблем за втора доза ваксина, Кирилов отново обясни, че от "Модерна" и "Пфайзер" се пазят ваксини, за да могат да бъдат поставени в интервала, в който трябва.

По отношение на оксфордската ваксина, заради по широкия интервал, тя трябва да се постави на 10-а седмица, това позволява на този етап и те да могат да бъдат поставени, категоричен е Богдан Кирилов.

Той съобщи, че още днес могат да се ваксинират желаещите.

Заради информация от Европейската комисия, Координационният щаб по ваксиниране е разработил сценарий за намаление с 50% за второ тримесечие на количествата.

"Надяват се, че ще има увеличение на ваксините, но е заложен такъв сценарий заради втората доза", каза още Кирилов.