В никакъв случаи не трябва да се разпускаме след 21 декември, а да има отговорност от хората и да спазват мерките. За това настоя в сутрешния блок на БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Той очаква, че това, което е направено и се прие с по-строгите мерки е достатъчно снижи случаите и да намали смъртността. По този начин ние ще спрем циркулацията и предаването на вируса в семействата, подчерта той и допълни, че в рамките на две седмици ще спаднат с поне 50% случаите на заразени и починали. Види ли се това от обществото, трябва да повярват, че лекарите са прави и мерките не били самоцелни.

По думите му системата е изключително натоварена и медиците са на предела на силите си. Не трябва да има свръхнапрегност и неадекватно лечение за всички пациенти, настоя проф. Балтов, който настоя да се даде глътка въздух на системата на здравеопазването.

Той не смята, че Коледните празници ще бъдат проблемни, а студентите надали щели да направят големи събирания за празника им - 8 декември. Нашите мерки изобщо не са толкова строги, а това, което се предложи и прие, няма да засегне толкова много бизнеса, посочи проф. Балтов.

"Ние не искаме да вредим на никого, а да помогнем на хората", категоричен бе той и запита защо да пропиляваме живота си за неща, които могат да бъдат отложени във времето.

Проф. Балтов увери, че тепърва хубавите неща предстоят. Той много се надява, че хората като видят, че мерките действат, ще започнат да ги спазват, а не да си мислят, че маските пречат и да ги горят пред Министерски съвет.

В "Пирогов" има разкрити 448 легла за пациенти с коронавирус. Между 20-30 пациенти се изписват и още толкова се приемат на денонощие. Болницата не връща пациенти, а прави всичко възможно да бъдат приети всички нуждаещи се пациенти.

Той настоя за имунизационен паспорт срещу коронавируса. Проф. Балтов увери, че ще има ваксина срещу COVID-19 и се надява тя да бъде факт след 15 януари.