От 2011 г. се прилага ваксина за менингита, а в момента има на пазара менингококова ваксина. Най-важното е хората да не се плашат, да не се създава излишна паника от незнание. За това призова проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравни въпроси, пред БНТ, след като в столична детска градина откриха огнище на менингит, а 5-годишно дете почина.

Той уточни, че "не всеки дрезгав глас значи инфекция на мозъка."

"Такива случаи за централната нервна система могат да протекат тежко и трябва да се вземат мерки. Заразяването с менингит става при тесен контакт, в една стая, в едно помещение и по въздушно-капков път", коментира Кантарджиев.

По думите му инфекцията на мозъка е свързана с дезориентация, загуба на съзнание, сънливост на детето, промени в поведението.

Почина едно от децата, заразени с менингит

Почина едно от децата, заразени с менингит

До момента 16 деца и трима възрастни са с положителни проби...

Изследване преди 3 години показа, че 72% от децата в детските заведения в София имаха този микроорганизъм, обясни още Кантарджиев.

В конкретния случай по предписания на РЗИ-София са взети проби.

От два дни децата вземат антибиотици, вчера беше организирано и пробонабиране на останалите 250 деца, допълни професорът.

Пред Нова телевизия Кантарджиев също коментира случая: "Веднага се вземат мерки - 30 деца и персоналът се тестват, 11 деца имат микроба, причинител на менингита, и от 8-те души персонал - двама. Те се лекуват с антибиотик. Първите 40 проби са готови, вчера РЗИ и детската градина се организират да се вземат проби на 250 деца, утре ще бъдат готови. РЗИ е наредило да се направи дезинфекция и детската градина може да започне да работи, децата на антибиотик са вече вън от опасност".

Относно връщането на големите ученици в клас лекарят каза, че един -два теста са напълно достатъчни на седмица, а за децата над 12 г е добре да се ваксинират.

"Трябва да се разбере в какъв процент защитават ваксините срещу новия вариант на вируса Омикрон", коментира и тази тема Кантарджиев. По думите му трябва да се изчака още една седмица, за да се каже какви да са мерките и влиза ли страната в пета вълна. По негови данни 43% са ваксинираните в София, средно в страната 29%, има някои области с 20% ваксинация - главно в източната част на България.

Математик очаква Омикрон у нас до две седмици

Математик очаква Омикрон у нас до две седмици

Новият вариант вероятно ще проникне със сънародниците ни, прибиращи се за празниците