Няма опасност от епидемия от маймунска шарка. В това увери вирусологът и бивш дългогодишен директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев пред bTV.

"Няма опасност не само в нашата страна. Мисля, че светът е доста далеч от една такава опасност. Не е нужно да се всява страх. Опасността от внос и от епидемиологично разпространение е доста ниска", поясни той.

ЕС повиши нивото на риск от маймунска шарка

ЕС повиши нивото на риск от маймунска шарка

Въпреки това рискът от широко разпространение остава нисък.

Проф. Кантарджиев припомни, че от 2022 г. насам има много случаи на това заболяване, но всички те са били изолирани много бързо, а пациентите са били лекувани ефективно. "Това, което накара експертите на СЗО да обърнат вниманието на обществото към това заболяване, е свързано с повишаване на бдителността на здравните власти във всички държави", посочи още проф. Кантарджиев.

Случай на маймунска шарка регистриран и у нас през юни

Случай на маймунска шарка регистриран и у нас през юни

Става въпрос обаче за по-безопасния щам

Припомняме, че Световната здравна организация (СЗО) обяви извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международна важност. Тя също потвърди, че в Швеция е регистриран първият случай на заразяване с новия щам на болестта маймунска шарка извън територията на Африка. Новият вариант на вируса се разпространява много по-бързо, твърдят вирусолозите.

Към този момент няма нужда от затваряне на граници, обясняват и от Световната здравна организация. Вирусът, който причинява маймунската шарка, има два генетични типа - тип едно, който се характеризира с по-тежко протичаща клинична картина и с по-висока смъртност, както и тип две, който има по-ниска смъртност.

В Конго обявиха епидемия от маймунска шарка

В Конго обявиха епидемия от маймунска шарка

Регистрирани са 19 случая