Ние сме в дъното в страните, където донорството спасява живот, донорството не е само в България, а е световен проблем.

Това заяви началникът на Клиниката "Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология" във ВМА проф. Никола Владов. По думите му трансплантацията е един модерен метод за лечение на крайна фаза на белодробни и чернодробни проблеми. Броят на донорите не е голям в България. В България в последния месец има 4 донорски ситуация - 3 реализирания, а една нереализирана поради медицински показатели.

От началото на годината са извършени над 10 трансплантации и повечето от тях са реализирани. Има съживяване и събуждане в донорството, но и това не е достатъчно, уточни проф. Владов.

Един донор може да спаси 9 човека. Ако се увеличи броя на донорите, няма да има нужда да се търсят възможности за пререждане в трансплантациите.

1010 българи чакат за трансплантация на орган

1010 българи чакат за трансплантация на орган

Един донор може да спаси 8 човешки живота

Над 1000 души чакат за трансплантации, като повечето са кандидати за бъбречни трансплантации. Между 20-25 души чакат за чернодробни трансплантации.

Според него Законът за донорството и транслациите в България е добър, но трябва да се подобри организацията и координаторите на донорство по места да бъдат по-активни. Крайната дума имат близките на хората, след като се установи мозъчната смърт на близкия им човек. Координаторите не могат да бъдат много дълго време координатори по донорство с аргумент, че мотивацията се изчерпва поради тежкото естество на работа. В България координаторите по донорство не са изхабени и има какво да дадат още, отбеляза проф. Владов.

За да стане един болен донор, трябва да се положат много грижи, за да бъде в оптимално състояние. Не може да се каже, че не се полагат грижи за донорите, подчерта проф. Владов и увери, че за болните се полагат максимални грижи, за да бъдат спасени.

Той се надява, че лека по-лека ще тръгне донорството, но трябва много да се говори в национален мащаб. Повече от 28 са координаторите по донорство, това, което се иска от държавата е направено и трябва по-голяма активност.

Втора чернодробна трансплантация във ВМА за седмица

Втора чернодробна трансплантация във ВМА за седмица

Тя е продължила 6 часа