Министърът на здравеопазването Николай Петров разпореди да бъдат извършени спешни паралелни проверки в Центъра за спешна медицинска помощ - София, УМБАЛСМ "Пирогов" и УМБАЛ "Александровска" заради отворено писмо на жена, загубила съпруга си на 16 септември тази година.

В отвореното си писмо г-жа Евелина Добрева посочва, че съпругът ѝ е страдал от "Миелодиспластичен синдром", поради което от края на миналата година на мъжа ежемесечно е била преливана кръв. Последното преливане било на 14 септември, но на 16 септември мъжът получил криза и не можел да диша.

Жената се обадила няколко пъти в Центъра за спешна медицинска помощ в София, които изпратили линейка повече от 70 минути след първото позвъняване. През това време мъжът на Евелина се влошил и едвам поемал въздух. Когато линейката пристигнала, спешните медици веднага качили човека и потеглили към УМБАЛСМ "Пирогов". Оказало се обаче че линейката не била оборудвана за реанимация.

Когато пристигнали в "Пирогов", медиците завели съпруга на Евелина в кардиологичния кабинет. От там обаче казали, че случаят не е за тях и изгонили пациента с думите "... че при нас ли да умре".

Тогава спешните медици транспортирали човека в УМБАЛ "Александровска", където лекарите също не пожелали да приемат пациента. Тогава Евелина чула съпруга си да моли медиците да го убият с инжекция, за да не се мъчи повече.

В крайна сметка лекарите приели съпруга на Евелина в реанимация. Малко след това медицинска сестра съобщила на близките и спешните медици, че мъжът е стабилизиран и посочила на Евелина къде да изчака. Докато тя чакала обаче "някой тичешком" вкарал някакъв апарат в отделението, споменавайки името на съпруга на Евелина. След минути човек излязъл от реанимацията и съобщил на Евелина, че мъжът ѝ е починал, най-вероятно от емболия. Според известието за смърт мъжът е починал от остра сърдечна и дихателна недостатъчност.

Отвореното писмо на Евелина е публикувано в социалните мрежи и е озаглавено "Хронология на едно престъпление". 

По-рано днес министър Петров е провел среща с Евелина. По време на срещата жената е запознала подробно министъра с казуса около смъртта на мъжа ѝ.

По случая вече е назначена проверка във всички болнични заведения, които според Евелина са отговорни за смъртта на мъжа ѝ.

От своя страна министър Петров заяви, че очаква в началото на следващата седмица да излезе доклада от паралелните проверки, чрез който да бъдат предприети всички законови действия, ако бъде установена вина.

Относно случая от УМБАЛ "Александровска" посочват, че са запознати с отвореното писмо на Евелина. От тази сутрин в болничното заведение тече проверка, разпоредена със заповед на директора на болницата доц. Ангелов. Проверката следва да установи дали починалият съпруг на Евелина е бил лекуван адекватно и навременно от служителите на заведението. Резултатите ще станат ясни утре.