Д-р Кантарджиев, Вие оглавявате Клиниката по дерматология на ВМА, която е и национален център за лечение на пациенти с псориазис. Преди да се впуснем в статистиката, нека да поговорим за симптоматиката. Какви са "сигналите" за това заболяване?
Псориазисът се характеризира със зачервени петна, които се покриват с люспи. Понякога обхваща цялото тяло - това са по-тежките случаи. Обикновено най-засегнати са скалпа, лактите и коленете. Подобни оплаквания не трябва да се пренебрегват или да се прилага самолечение, а трябва да насочат пациентите към консултация с дерматолог.

Как се поставя диагнозата?
В 21 век "златен стандарт" за поставяне на диагнозата псориазис е вземането на биопсичен материал за хистологично изследване.

Псориазисът се превърна в социалнозначимо заболяване през последните години. Има ли статистика колко души са засегнати в световен мащаб и на национално ниво?
Абсолютно сте права. Псориазисът през последните години придоби особена социална значимост. Около 5% от населението на света страда от псориазис. В България броят на пациентите с това заболяване достига около 200-250 хиляди души. Засягат се предимно млади хора, хора в активна възраст.

Само кожата ли се засяга или и други органи?
Не, псориазисът не е само като кожно заболяване. То е системно заболяване, което образно казано може да "удари" ставите, например. Но все по-често при такива пациенти наблюдаваме развитието на метаболитен синдром, диабет, сърдечно-съдови заболявания.

Искам да ви обърна внимание на един друг факт, тъй като наличието на това заболяване се отразява и на психичното състояние на пациентите. Често дори се стига до депресии. Тежкият псориазис е огромен проблем и за пациента, и за обществото, тъй като при пациента страдат социалните контакти, страда самочувствието, страдат личните контакти. За съжаление, това се отразява и на неговите близки и роднини. Според световни проучвания, психиката на пациентите с псориазис е засегната толкова, колкото и психиката на хората с онкологични и сърдечно-съдови заболявания.

При всеки пациент ли псориазисът по кожата прераства в псориатичен артрит?
Не е задължително. Едва около 30-34% са с оплаквания от болки в ставите. Въпреки това, при появата на подобни оплаквания, пациентите задължително трябва да се консултират с лекуващия ги лекар.

Има ли разлика в ставните болки, следствие на псориазиса и болките при натоварвания или предишни травми, например?
При появата на подобни оплаквания задължително се прави консултация с ревматолог, както и рентгеново изследване на засегнатата област. За щастие, Военномедицинска академия е организирана, така че да можем да предоставим комплексно лечение на нашите пациенти. Т.е. в момента, в който се появят оплакванията, в кратки срокове ние можем да консултираме нашите пациенти с колегите от Отделението по ревматология.

Ако все пак тези оплаквания се неглижират, какви биха били последиците?
Кожните прояви на псориазиса протичат с периоди на обостряне и ремисия. Но едно засягане на ставите може да доведе до напълно инвалидизиране на пациентите. В тази връзка апелът ми е да не се отлага посещението при специалист, за да няма тежки последици.

В началото споменахме, че Клиниката по дерматология на ВМА е и национален център за лечение на пациенти с псориазис. Има лек за псориазиса?
Подходът към пациентите с псориазис е строго индивидуален, комплексен и зависи изключително от възрастта, пола и степента на засягане на кожата и ставите. За съжаление, все още не е открито лекарство, което да излекува напълно това заболяване. Във ВМА разполагаме с широк набор от възможности, включително най-новите биологични продукти, които се отпускат след преминаване през комисия за включване на лечение с биологичен продукт. Разполагаме и със сектор по фототерапия, през който преминават пациенти с лек до среден по тежест псориазис. Но най-важното е самият пациент да си обърне внимание и при наличието, дори на наченки на проблема, веднага да потърси специализирана помощ.

Причините са различни, като основополагащ е начинът на живот. Най-често псориазисът се развива в следствие на преживян емоционален стрес. Има случаи, в които псориазисът идва след употребата на някои медикаменти.