Мерките, които се вземат у нас срещу коронавируса, са правилни и се спазват, но не бива да има страх, защото той отслабва имунната система. Това заяви пред Bulgaria ON AIR пулмологът д-р София Ангелова.

Светът продължава да се бори с пандемията от коронавирус. 635 са вече потвърдените случаи на Ковид-19 у нас, а починалите станаха 25.

"Това, което ме впечатлява е, че като че ли здравеопазването у нас замря, скрито зад маската на COVID-19. Говорих с колеги, броят на пациентите рязко намаля, хората се страхуват да не се заразят", коментира д-р Ангелова.

Тя посочи, че пациентите, които са преминали през нейния кабинет през миналата седмица, са с отрицателни тестове за COVID-19.

"Това означава, че мерките са правилни, навременни и се спазват от една голяма част от населението, но не трябва да има страх. Той е много лош враг на имунната система. При мен имаше пациенти с изострена алергия, те са отрицателни за коронавирус, но сега е сезонът на алергиите. Голяма част от хората са се изолирани във вили, където има много цъфтящи дървета", посочи д-р Ангелова.

Тя подчерта, че в този момент не е само COVID-19, има доста хронични заболявания и ние трябва да се грижим за тях.

"Ще тръгне втората вълна на острите заразни заболявания. След Ковид-19 ще последва вълната на хроничните заболявания и след това третата вълна на психотравмите. Искам да посъветвам астматиците да не спират лекарството си. Не се плашете от инхалационните кортикостероиди. Взимайте ги редовно, защото така ще подготвите белия дроб за вируса", каза още пулмологът.

Тя сподели, че някои хора се оплакват от задух, но е категорична, че не всеки задух е COVID-19.

"Той може да е астма и трябва да бъде проверен. При мен имаше много млади хора, които се оплакват от задух, не могат да си поемат въздух пълноценно. Това означава, че проблемът не е в белия дроб, а дисбаланс в дихателния център", допълни д-р София Ангелова.

Тя посочи, че стресовата ситуация и това, че сме затворени оказва влияние на дихателния ритъм.

"Пушенето нарушава локалния и цялостния имунитет на организма. Той става уязвим към вируси, а не само към COVID-19", коментира пулмологът.