Разработване на ваксина срещу коронавируса не е запушена и сляпа улица. В това е убедена вирусологът доц. Любомира Николаева. В студиото на БНТ тя обясни, че глобалното разпространение на вируса налага да се налеят средства в разработването на ваксина срещу коронавируса. За повторното заболяване от коронавирус е нужно да се съберат повече данни, засега вирусологът смята, че случаите за повторно заразяване носят противоречива информация.

Проблемите при нас са по-тежки заради по-леките мерки, които се наложиха, призна доц. Николаева и даде пример Ухан, където за 72 дни градът е станал призрачен, но пък за сметка на това ограничили заразата.

За Николаева е очакван сценарий повишаването на заразените от коронавирус, но е изненадана от разделението в обществото за и против носенето на маски и мерките.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

Намаляването на броя на карантинните дни е основано на научни доказателства. Има райони с клъстери, но и с дифузно разпространение на коронавируса, каза тя.

Любомира Николаева призова хората да бъдат спокойни, да гледат оптимистично, да не се паникьосват и да спазват хигиенните мерки.

Тя обясни, че маската е механична преграда и нейните пори са много по-големи от размера на вируса, но той се разпространява, обвит в слюнчена течност. Нито една маска не може на 100% да спре вирусните частици, но със сигурност ги намалява. Ако и двамата говорещи са с маски, има прилично разстояние между тях, маската с над 90% и близо100% спира разпространението на вируса, изтъкна Николаева.

Коронавирусите са едни от най-стабилните в генетично отношение, а основният механизъм на предаване на вируса е по въздушно-капков път. Фекално-оралният път към начин на предаване на инфекцията не е възможен, а към настоящия момент е предимно респираторен, посочи тя.