Потвърдени са два случая на маймунска шарка в България, съобщават от Министерство на здравеопазването. Заболелите са мъже на възраст съответно на 41 г. и на 44 г.

И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения на територията на столицата и са в добро общо състояние. Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) чрез специфични real time PCR анализи.

По първоначална информация и двете лица са пътували в чужбина в рамките на предходните две седмици - съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска вариола.

Епидемиологичните проучвания и по двата случая продължават.

От ВМА потвърдиха, че на 20.06.2022 г. в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА) е постъпил 41-годишен мъж със съмнения за варицела. В резултат на направените в широк обем изследвания, в това число и в Националния център по заразни и паразитни болести, е потвърдена диагнозата маймунска вариола. Към момента състоянието на пациента е добро и той е изолиран в самостоятелна стая.

България е готова да посрещне маймунската шарка

България е готова да посрещне маймунската шарка

Рано или късно болестта ще дойде и у нас, убедена е доц. Любомира Гломб