Едва 5% от родителите са съгласни да бъдат направени антигенни тестове на децата им. 

Това заяви пред БГНЕС директорът на 172-ра ДГ "София" Иванка Иванова по повод проучване за нагласите на родителите, в което са се включили малко над 50% от тях. 

"Има голям процент от родителите, които се притесняват за начина, по който ще бъдат правени тези тестове, от кого ще бъдат правени. Притеснява ги това, че все пак децата ще бъдат подложени на някакъв стрес, защото това е физическа интервенция, от която те ще се притесняват когато им се прави. Родителите са притеснени повече за това, че нямат информация и принципно не желаят да се прави нещо с децата в тяхно отсъствие", коментира Иванова част от причините родителите да са против тестването на малчуганите.

Директорът посочи, че изненадващо интересът, проявен към тестването е от страна на родители с малки деца за разлика от тези в големите групи.

Иванова е категорична, че тестването не трябва да става задължително, въпреки сегашният отказ на родителите, а те да бъдат убеждавани в ползите.

В столичната 99-та детска градина "Брезичка" пък 95% от родителите са взели участие в допитването, като 30% от тях са заявили, че са съгласни децата им да бъдат тествани.

"По-голямо е желанието за участие в тестовете от по-големите групи - 3 и 4-та група. В четвъртите групи имаме около 70% нагласи да се осъществят тези тестове", посочи директорът Иванка Харбалиева.

Според нея този процент на желаещи да бъдат тествани децата се дължи на високото доверие, което родителите имат към екипа на градината. Харбалиева коментира, че не разполага с повече информация от тази, която е оповестена в публичното пространство.

"Скрининг тестове, изследване на децата, толкова. Нямаме други по-задълбочени информации - как ще се осъществят, на какъв етап, в каква последователност. Имаме въпроси от родителите - на колко време ще се правят, дали е вярно, че ще се правят на всеки две седмици", заяви тя.