Само 1% от личните лекари са на възраст до 39 години, съобщава БНР, позовавайки се на данни на Министерство на здравеопазването, предоставени на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

По тази причина председателят на Националния съвет по обща медицина доц. Любомир Киров настоя за конкретни мерки при обучението на специалисти в тази област, така че да има по-голям интерес към професията.

Припомняме, с последната промяна в Наредба 1 за придобиване на специалност министерството на здравеопазването предлага специализантите да остават на работа в болницата, където са обучавани. Специализантите по обща медицина ще могат да работят на територията на цялата страна.

Хиляди пациенти могат да останат без личен лекар от юни

Хиляди пациенти могат да останат без личен лекар от юни

Изискването докторите да имат и специалност ограничава практиката им

По думи на доц. Киров Националният съвет по обща медицина приветства решението, стига да се гарантира пълната свобода, а не лекарите да бъдат принуждавани колегите да стартират на точно определено място в страната.

Според него в наредбата трябва да се предвиди по-дълъг срок на обучение заради отлива на кадри от специалността за лични лекари.

Нека в тази наредба да се отдели един раздел, който да е две страници, където да се опише ясно и точно реда как се провежда тази специализация по обща медицина и свързаните с нея правила, предложи доц. Киров.

Той допълни, че 38% от личните лекари са над 60 години, 17% - над 65 години, а 8% са над 70 години.

След 5 г. цели региони ще останат без лични лекари

След 5 г. цели региони ще останат без лични лекари

България не бива да позволява на други държави да диктуват собствената ѝ политика