Американското правителство отново включи Куба в списъка на страните, които спонсорират международния тероризъм, съобщи пресофисът на Държавния департамент.

В съобщението се казва, че Куба укрива терористи.

С тази стъпка правителството на САЩ дава ясен сигнал към режима на Кастро да спре подкрепата си за международния тероризъм и да прекрати диверсионните си действия по отношение на американската страна - посочва Fox News, цитирайки изявление на държавния секретар Майк Помпео.

САЩ обявиха какво разболява дипломатите им в Куба - насочени микровълни

САЩ обявиха какво разболява дипломатите им в Куба - насочени микровълни

Не посочват виновни, но споменават Русия, с изследвания преди повече от 50 години на СССР

През май 2020 г. Държавният департамент включи Куба в черен списък заради отказа от сътрудничество от страна на Хавана в сферата на тероризма. В същия списък фигурират осем страни, сред които Иран, Сирия, Северна Корея и Венецуела.

Тогава САЩ посочиха, че в Куба се намират членове на колумбийската ляворадикална организация АНО (Армия за национално освобождение), които са на кубинска територия от 2017 г., напомня Дойче веле.

За първи път Куба беше включена в списъка на страните, спонсориращи тероризма през март 1982 г. През май 2015 г. тя беше заличена от него, след като тогавашният президент на САЩ Барак Обама отправи предложение към Конгреса за тази стъпка.