"Синдром от Хавана", мистериозно заболяване на американски дипломати в Куба, най-вероятно е причинено от насочено микровълново лъчение, установява доклад на правителството на САЩ, съобщава БиБиСи.

Докладът на Националните академии на науките не посочва виновни за насочените енергийни вълни, но обяснява, че изследванията върху ефектите на импулсната радиочестотна енергия са извършени от Съветския съюз преди повече от 50 години.

Заболяванията за първи път засегнаха хората в посолството на САЩ в Хавана през 2016-17 г. Персоналът и някои от техните роднини се оплакват от симптоми, вариращи от световъртеж, загуба на равновесие, загуба на слуха, безпокойство и нещо, което те определят като "когнитивна мъгла", всичко това стана известно като "синдром от Хавана".

САЩ обвиниха Куба в "звукови атаки", според САЩ близо 25 души от персонала на посолството са имали здравословни проблеми, което е и причината съставът на дипломатическата мисия да бъде намален. Правителството на Куба Куба отрича многократно да са осъществявани подобни атаки.

Американско академично проучване от 2019 г. установи мозъчните аномалии сред дипломатите, но Куба отхвърли доклада.

САЩ назначиха нов шеф на мисията в Куба на фона на мистериозните атаки

САЩ назначиха нов шеф на мисията в Куба на фона на мистериозните атаки

Лорънс Гъмбинър поема посолството

Канада също съкрати служителите на посолството си в Куба, след като поне 14 от нейните граждани съобщиха за подобни симптоми.

Последното проучване е проведено от екип от медицински и научни експерти, които са изследвали симптомите на около 40 държавни служители. Много от тях са претърпели дълготрайни и изтощителни ефекти, се казва в доклада.

"Комитетът смята, че много от отличителните и остри признаци, симптоми и наблюдения, докладвани от (държавни) служители, са в съответствие с ефектите от насочената, импулсна радиочестотна (RF) енергия", се казва в доклада.

Канадски дипломати съдят страната си за 21 млн. долара за мистериозни атаки в Куба

Канадски дипломати съдят страната си за 21 млн. долара за мистериозни атаки в Куба

"Жена ми вече не е същата", коментира дипломат

"Изследвания, публикувани преди повече от половин век и през следващите десетилетия от западни и съветски източници, предоставят косвена подкрепа за този възможен механизъм."

Отбелязва се, че е имало "значителни изследвания в Русия/СССР върху ефектите от импулсни, а не непрекъснати вълнови [радиочестотни] експозиции", а военният персонал в "евразийските комунистически страни" е бил изложен на нетермична радиация.

Куба не е единствената, където американски дипломати съобщават за необичайните симптоми.

През 2018 г. САЩ отзоваха няколко служители от Китай, след като служители, работещи в южния град Гуанджоу, съобщиха за "фини и неясни, но ненормални усещания за звук и натиск". Един американски служител е диагностициран с лека мозъчна травма.

САЩ изтеглят дипломати от Китай, разболели се от звукови атаки

САЩ изтеглят дипломати от Китай, разболели се от звукови атаки

Повтаря се ситуацията с Куба от 2017 година