Група канадски дипломати съди правителството на страната за 21,1 млн. долара, след като са пострадали от мистериозна болест в Куба, съобщава БиБиСи.

Групата от 14 души, включително членовете на семействата на дипломатите, коментират, че на Канада и отнело твърде много време, за да ги предупреди, евакуира и да ги лекува. Причината за болестта е неизвестна, но Канада отхвърли идеята за "звукова атака" на посолството си.

"По време на кризата, Канада омаловажаваше сериозността на ситуацията, съхраняваше и прикриваше критична информация за здравето и безопасността и даваше невярна, подвеждаща и непълна информация на дипломатическия персонал", съобщават в изявление дипломатите. 

"Жена ми вече не е същата. Тя има пропуски в паметта си, главоболие, проблеми със слуха. Вдига телефона, за да се обади, но забравя защо, влиза в стаи без причина", коментира дипломат пред канадска телевизия.

Според телевизионния канал CBC, служителите в канадското посолство започват да изпитват симптоми на така наречения "синдром на Хавана" през пролетта на 2017 г.

Канада изтегля половината си дипломати от Куба заради акустичните атаки

Канада изтегля половината си дипломати от Куба заради акустичните атаки

Продължават странните симптоми...

Няколко семейства впоследствие са преместени от Хавана, но до април 2018 г. Канада продължава да изпраща нови служители в Куба, въпреки предупрежденията от американски им колеги, които са получили подобни оплаквания. САЩ изтеглиха по-голямата част от персонала си от страната през септември 2017 г. и заявиха, че са засегнати 21 служители на посолството.

На пресконференция във Вашингтон министърът на външните работи на Канада Кристия Фриланд заяви, че е запозната със съдебния процес. "Няма да коментирам спецификата, но искам да повторя, че се срещнах с някои от тези дипломати и, както казах на тях, тяхното здраве и безопасност трябва да бъде наш приоритет."

Куба нееднократно отрича участието си в инцидента и категорично отхвърля участието на Хавана в тези инциденти с чуждестранни дипломати.

Външният министър на страната Бруно Родригес заяви, че твърденията на САЩ са "политическа манипулация", целяща да навреди на двустранните отношения.

Болтън нападна Куба за подкопаване на демокрацията във Венецуела

Болтън нападна Куба за подкопаване на демокрацията във Венецуела

А Мадуро краде ресурси от хората, за да плаща за руска намеса, допълва той