Помощникът на президента на САЩ за националната сигурност Джон Болтън осъди кубинското правителство, че се фокусира върху "подкопаването на демокрацията" във Венецуела, вместо да защитава дипломатите на кубинска територия. Коментарът му е в Туитър.

Канадското външно министерство съобщи, че 14 дипломати и техните семейства са засегнати от неизвестно звуково въздействие в посолството в Куба от пролетта на 2017 до есента на 2018 година.

В отговор на тези действия Болтън обясни, "още канадски дипломати са атакувани в Куба. САЩ осъжда нежеланието на режима да помага за идентифициране на извършителите. Кубинското правителство отговаря за осигуряването на безопасността на дипломатическия персонал, но вместо това то се фокусира върху подкопаване на демокрацията във Венецуела".

САЩ облекчават санкциите срещу PDVSA, ако Гуайдо поеме контрола

САЩ облекчават санкциите срещу PDVSA, ако Гуайдо поеме контрола

Или всяко демократично избрано правителство

Първият случай на неизвестна звукова атака е отчетен в канадското посолство в Хавана през пролетта на 2017 г., след което общият брой на засегнатите е оценен на 27 души. Всички засегнати твърдят, че след внезапните звукови атаки те кървят от носа, имат главоболие и световъртеж.

Със същите симптоми се оплакват и американски дипломати. Кубинското външно министерство категорично отхвърля участието на Хавана в тези инциденти с чуждестранни дипломати.

Болтън продължава и с критики към Мадуро, който "не само изисква чуждестранна военна подкрепа, за да запази провалената си диктатура, но репортажи показват, че той изнася венецуелските активи с пълен самолет. Дали краде ресурси от хората, за да плаща за руската намеса", пише Болтън, цитирайки статия в медии.

"Народното събрание иска да използва това злато да плаща за храна и основни нужди на гражданите на Венецуела, включително на семействата на войниците на Венецуела", допълваДжон Болтън.

Тръмп настоява Испания и ЕС да прекъснат диалога с Мадуро

Тръмп настоява Испания и ЕС да прекъснат диалога с Мадуро

Да се изгорят всички мостове, да се повиши натиска и Мадуро да падне