Най-малко 16 американски държавни служители са пострадали след възможна акустична атака срещу персонала на посолството на САЩ в Куба. Това съобщиха от Държавния департамент, цитирани от американските медии.

Уточнява се, че симптомите на пострадалите варират от загуба на слуха до "леко увреждане на мозъка", което може да включва мозъчно сътресение или главоболие.

Говорителка посочи, че атаките изглежда са преустановени.

Кубинските власти отричат да имат пръст в атаките и заявиха, че разследват съобщенията.

За атаките беше съобщено за първи път по-рано този месец, когато САЩ изгониха двама кубински дипломати от Вашингтон. Но досега не беше ясно колко американски държавни служители са били засегнати от атаките.

Тръмп отмени част от споразумението на Обама с Куба

Тръмп отмени част от споразумението на Обама с Куба

САЩ няма да отменят санкциите срещу Хавана...

"Асошиейтед прес" уточни, че използваните за атаките звукови устройства биха могли да излъчват недоловими звукови вълни, които могат да причинят глухота.

"Можем да потвърдим, че най-малко 16 американски правителствени служители, членове на нашето посолство, имат подобен вид симптоми", заявиха от Държавния департамент.

"Ние приемаме ситуацията изключително сериозно", добавиха американските власти.

Персоналът на американското посолство и най-малко един канадец са започнали да забелязват симптомите още в края на миналата година.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън определи инцидента като "здравна атака".

Инцидентите изглежда са продължили дори след като американските служители са се оплакали от тях.

Експерти по сигурността смятат, че трета страна с враждебни отношения със САЩ може да е замесена, но засега няма ясна картина по казуса.

Вашингтон и Хавана възобновиха отношенията си през 2015 г. след 50 години враждебни действия между двете страни.