САЩ ще облекчат санкциите срещу държавната петролна компания на Венецуела PDVSA, ако Каракас прехвърли контрола върху компанията на опозиционния лидер Хуан Гуайдо или на всякакво демократично избрано правителство. Това обявиха от финансовото министерство на САЩ.

"Пътят за облекчаване на санкциите срещу PDVSA и нейните дъщерни дружества е чрез бързото прехвърляне на контрола върху компанията на временния президент Хуан Гуайдо или последващо, демократично избрано правителство, което се ангажира да предприеме конкретни и смислени действия за борба с корупцията, възстановяване на демокрацията и зачитане на правата на човека. Добросъвестното прехвърляне на контрола ще гарантира, че активите на Венецуела ще бъдат запазени за народа на страната, вместо с тях да бъде злоупотребявано и да бъдат отклонявани от бившия президент Николас Мадуро", се подчертава в изявлението на американското финансово ведомство.

САЩ: Русия да не посяга на златото и петрола на Венецуела

САЩ: Русия да не посяга на златото и петрола на Венецуела

Предупреждение и към Николас Мадуро…

В изявлението се казва още, че Вашингтон ще продължи да използва своите "икономически инструменти", за да подкрепи Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела.

В понеделник САЩ блокираха всички активи на PDVSA в тяхна юрисдикция и наложиха забрана за сключване на сделки с компанията. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви пред журналисти, че чрез блокирането на активите на PDVSA, САЩ се грижели за компанията в интерес на венецуелския народ и също така защитавали собствения си пазар.

Николас Мадуро заяви по-рано тази седмица, че САЩ са подкрепили Гуайдо с надеждата да се докопат до петролните залежи на Венецуела, които са признати за най-големите в света.

Турция и Китай са против външна намеса във вътрешните работи на Венецуела

Турция и Китай са против външна намеса във вътрешните работи на Венецуела

Чавушоглу счита, че намеса ще доведе до гражданска война