Държавният департамент на САЩ евакуира дипломати от Китай поради опасения, че може да са били засегнати от мистериозно заболяване и звукови атаки, които са поразили и други техни колеги в азиатската страна и Куба. "Няколко лица" са изпратени в САЩ за по-нататъшна оценка след първоначалните прегледи, съобщава департаментът, цитиран от "Телеграф".

Медицински екип е изпратен в южния град Гуанджоу, след като американски служител, който усеща странни звуци, е диагностициран с мозъчна травма миналия месец, съживявайки страховете, че американският съперник е разработил някакво акустично или микровълново устройство.

Американските представители заявиха, че симптомите на служителите са съвместими с това, което американските дипломати са преживели в Куба миналата година. След първия инцидент в Гуанджоу са предложени медицински тестове на служители от правителството на САЩ и членове на семействата им.

"Медицинските прегледи са в ход за всеки служител, който е забелязал симптомите или иска да бъде прегледан. Медицинските специалисти в САЩ ще продължат да извършват пълни оценки, за да определят причината за съобщените симптоми и дали резултатите са като тези, забелязани в предишните засегнати или е възможно да не са свързани", коментира говорителят на Държавния департамент Хедър Науер.

Миналата година 24 американски дипломати и членовете на техните семейства в Куба бяха жертва на загадъчни "атаки", които им причиниха наранявания, наподобяващи мозъчни травми. Десет канадски дипломати и техните роднини също пострадаха от странна болест.

Куба отново отрича да е имало звукови атаки срещу посолството на САЩ

Куба отново отрича да е имало звукови атаки срещу посолството на САЩ

Атаките са фалшиви новини според първия дипломат на Куба

Вашингтон коментира тогава, че кубинските власти трябва да поемат отговорност за безопасността на американските дипломати на тяхната територия, но правителството в Хавана отрича да знае каквото и да било за атаки. САЩ създадоха работна група, която да наблюдава загадъчните заболявания сред дипломатите в Китай и Куба, коментира държавният секретар Майк Помпей.

Държавният департамент предупреждава, че американските дипломати трябва да уведомяват медицинския персонал в мисиите си "ако забелязват начало на симптоми, които може да започнат в резултат на неидентифицирани слухови усещания. Симптоми включват замайване, главоболие, шум в ушите, умора, когнитивни проблеми, зрителни проблеми, оплаквания от ушите и загуба на слуха и трудности при сън", съобщава департаментът.

Изтеглянето на дипломати заради звукови атаки е в чувствително за отношенията САЩ-Китай време, двете страни преговарят за предотвратяване на търговска война и да си обменят разгорещена реторика относно претенциите на Пекин в Южнокитайско море.

САЩ вижда изтегляне на ракети от спорен остров в Южнокитайско море

САЩ вижда изтегляне на ракети от спорен остров в Южнокитайско море

Израелска разузнавателна компания предполага, че ракетите земя-въздух може и да са преместени, а може и да е обичайна практика

Китайското правителство, което извършва свое собствено разследване коментира, че предварителните констатации не дават никакви улики, за да се определи причината за заболяването. Китайският външен министър Ван И, коментира, че Китай не е "установил, организация или индивид да е извършвал подобно звуково влияние". Той предупреждава да не се политизира случая.