Китай нахока "внезапно обърнатата палачинка" в търговската политика на САЩ, след като президентът Доналд Тръмп обяви, че финализират търговски санкции срещу Пекин, въпреки че американска делегация е в азиатската държава за преговори, информира АФП.

Преди десет дни Белият дом съобщи, че са постигнали принципно споразумение за прекратяване на търговската враждебност с Китай. Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин заяви, че заплашващите мита върху китайски стоки са "задържани".

ЕС не иска търговска война със САЩ, но при необходимост ще отвърне

ЕС не иска търговска война със САЩ, но при необходимост ще отвърне

Но ако бъдем атакувани, ще трябва да защитим интересите си

Но вчера вечерта Белият дом обяви, че все още се работи по обявени през март санкции, които предимно са в отговор на кражбата на интелектуална собственост от страна на Китай. Санкциите се очаква да бъдат в размер на 50 милиарда долара.

Изразената от Вашингтон позиция е още една очевидна промяна в курса на Тръмп, който променя посоката от големи заплахи към обещания за компромис и отново заплахи в търговията и по други деликатни въпроси.

Белият дом подготвя списък с обложени с мита китайски стоки за $50 млрд.

Белият дом подготвя списък с обложени с мита китайски стоки за $50 млрд.

До 15 юни САЩ ще публикуват списък с китайски стоки

Тази седмица търговският министър Уилбър Рос ще пътува до Пекин за нов кръг преговори с Китай за разрешаване на конфликта. Шестима души от делегацията вече пристигнаха в Пекин, потвърди посолството на САЩ в Китай.

На пресконференция говорителят на китайското външно министерство разкритикува последното развитие.

"В международните отношения всяко внезапно обръщане на палачинката и противоречие изчерпва доверието към държава", предупреди говорителят и призова САЩ да "следват духа" на постигнатия наскоро консенсус между Вашингтон и Пекин, да изоставят търговските войни и да оттеглят наложените мита.

Ние не искаме да се борим, но не се страхуваме да влезем в търговска война, каза говорителят и допълни, че ако САЩ искат да действат безразсъдно, Китай неизбежно ще приеме твърди и силови мерки.