Белият дом съобщи, че ще продължи да предприема действия в търговията си с Китай. До 15 юни САЩ ще публикуват списък с китайски стоки за 50 милиарда долара, които ще бъдат обложени с 25-процентово мито, информира "Ройтерс".

Информацията идва само няколко дни след съобщението на Вашингтон и Пекин, че са постигнали принципно решение в търговския си спор.

САЩ също ще продължат действията си срещу Китай и в Световната търговска организация.

В допълнение до края на юни САЩ ще разкрият ограничения в инвестициите и "засилване на контрола върху износа", засягащ китайски физически и юридически лица, "отнасящо се до придобиване на значима индустриална технология".

В средата на май Китай се съгласи да увеличи покупката на селскостопанска и енергийна продукция от САЩ. През миналата седмица търговското министерство на САЩ съобщи пред конгресмените, че е постигнало споразумение китайската телекомуникационна компания ZTE да бъде върната в бизнеса.

По-рано тази година Доналд Тръмп заплаши да наложи мита върху китайски стоки за 150 милиарда долара заради нелоялни търговски практики от страна на Пекин. Комунистическата държава заплаши с реципрочни мерки.