Китай "премахва ракетните системи" от спорен остров в "Южнокитайско море", но предупреждава САЩ. Сателитните изображения показват, че ракетите са преместени или скрити, смятат наблюдатели, съобщава South China Morning Post.

Изображения и анализ от израелска разузнавателна компания предполагат, че китайските ракетни системи за земя-въздух на един от в Парацелските острови, са изтеглени или преместени, съобщава СиЕнЕн.

Китай разкритикува Съединените щати за изпращането на два ядрени бомбардировача B-52 над оспорваните острови Спратли.

Китай нападна САЩ: Милитаризирате Южнокитайско море

Китай нападна САЩ: Милитаризирате Южнокитайско море

Китай ще предприеме всички необходими мерки

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг обвини американските военни за "подбуждане към милитаризация и размирици" и предупреди, че "Китай няма да бъде заплашен от военни кораби". Тя допълни, че Китай ще направи всичко, което е необходимо, за да защити суверенитета си.

Рутинната мисия е само дни, след като секретарят на отбраната на САЩ Джим Матис коментира, че САЩ ще се конкурират с Китай в регионаПентагонът обмисля да изпрати военни кораби в Тайванския пролив и да засили морските патрули в Южнокитайско море, които ще продължат по-дълго и ще включват по-голям брой кораби, позволявайки на американските военни да следят внимателно китайските съоръжения в района.

САЩ също така полагат усилия да убедят международните си съюзници, включително Великобритания и Франция, да засилят своето военно присъствие и военноморски патрули, за да се противопоставят на Китай, тъй като Пекин засилва възможностите си на островите Спратли и Парацел.

Двама американски висши военни, цитирани от СиЕнЕн коментира, че е малко вероятно Китай да е премахнал изцяло ракетните система, по-вероятно е да са ги скрили.

Цитира се и докладът на израелската разузнавателна компания, според която, премахването е временно. "От друга страна, това може да е обичайна практика. Ако е така, през следващите няколко дни може да наблюдаваме пренасочване в същата област", обясняват от компанията.

Ни Лексионг, военноморски експерт от Шанхайския университет по политология и право счита, че каквото и да се случва, вероятно е временно. "С все по-напрегнатите отношения между двете страни е разбираемо, че правим малък жест на компромис. Не е разумно Китай и САЩ да се конфронтират директно. Ще решим по-късно къде, какво и как ще преместваме, след като напрежението спадне."

"По-добре е да направим три крачки напред и два крачки назад, защото и двете страни все още се въздържат и никой не иска да започне война", допълва Ни Лексионг.

Китай разполага крилати ракети в Южнокитайско море

Китай разполага крилати ракети в Южнокитайско море

Противокорабни крилати ракети и ракети земя-въздух