Китай е разположил противокорабни крилати ракети и ракети земя-въздух на три от аванпостовете си в островите в Южнокитайско море, съобщава CNBC, позовавайки се на добре осведомени неназовани източници.

Ако бъде потвърдено, това ще бъде първото разполагане на ракети от страна на Китай на островите Спратли, където няколко азиатски страни, включително Виетнам и Тайван, имат конкурентни териториални претенции.

Китайското военно министерство засега не е коментирало темата.

САЩ демонстрират военна мощ пред Китай в Южнокитайско море

САЩ демонстрират военна мощ пред Китай в Южнокитайско море

След неотдавнашните мащабни военни учения на Китай

Според източниците съгласно оценките на американските разузнавателни служби, ракетите са били разположени на три от рифовете на островите Спратли в рамките на последните 30 дни.

Военното министерство на САЩ, което се противопоставя на монтирането на военни съоръжения на аванпостове на изкуствени острови, построени от Китай, е отказало да коментира въпроса. "Не коментираме по въпроси от областта на разузнаването", посочил говорителят на Пентагона.

Китай не е споменавал за разполагането на ракети, но подчерта, че военните съоръжения на островите Спратли са чисто отбранителни и че може да прави каквото си иска на своя територия.

Китайският флот показва сила на учение в Южнокитайско море

Китайският флот показва сила на учение в Южнокитайско море

Най-малко 40 кораба и подводници ескортират самолетоносача "Ляонинг"

Грег Полинг, експерт по Южнокитайско море в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, коментира, че разполагането на ракети на аванпостовете ще бъде от важно значение.

"Това ще бъдат първите ракети на островите Спратли, независимо дали противокорабни или земя-въздух", изтъкна той.

Експертът добави, че такива разполагания са били очаквани, след като Китай построи подслони за ракети на рифовете през миналата година и вече разположи такива ракетни системи на друг остров, който се намира северно от островите Спратли.

Според Полинг това ще бъде важна стъпка по пътя на Китай към доминация в Южнокитайско море, което е основен маршрут за световната търговия.

Китай и Виетнам призовават за уреждане на споровете в Южнокитайско море

Китай и Виетнам призовават за уреждане на споровете в Южнокитайско море

Китай претендира за 90 процента от потенциала на богатата на залежи морска територия