Седем служители на Спешна помощ са с позитивни тестове за коронавирус. Това заяви на брифинг д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ за София-град и област.

Нов екип от 103 души на спешна помощ е изпратен за изследване. На едно дежурство адресите са 220-270 за 24 часа, това прави около 600 адреса, каза д-р Гелев по повод посещаемостта на спешните медици. Брифингът му е в навечерието на  Световния ден на здравето - 7 април. 

От изследваната цяла смяна в София седем са носители на вируса - двама са лекари, един фелдшер и 4 медицински сестри. Те са изследвани след като е установено, че служителка на Спешна помощ е заразена с коронавирус. 

Тя е посетила Австрия и не е проявила симптоми, след като се е завърнала, сега е под карантина в домашни условия. "Всички заразени са с леки оплаквания. Лека кашлица и температура. Служителката се е тествала в петък за коронавирус и тогава е разбрала, че е заразена. Тя е уведомила своя началник, каза шефът на Спешна помощ.

Две сестри са били с грипоподобни симптоми, но се оказало обикновен грип. Останалите заразени даже бяха изненадани, че са носители на вируса, почти не проявяват симптоми, обясни д-р Гелев.

Д-р Гелев бе категоричен, че не е ясно кой е т.нар. нулев пациент, от когото са се заразили останалите служители, или от болен, когото са посетили на адрес.

След като един екип посещава около 10-12 адреса няма как да се нае от къде е заразата, каза д-р Гелев.

В момента тече проучване колко адреса са посетени от двете дежурства. Те са около 600 и се обследват от столичното РЗИ. Очакват резултатите на още четирима служители.

Припомняме, че вече 30 общо са заразените медици от началото на пандемията или 5.5% от всички установени. 17 са лекарите, шест са медицинските сестри и останалите са друг медицински персонал. 22 лекари са се заразили в следствие на работата си от началото на пандемията.

Очакват се 1000 бързи теста, които ще пристигнат в Центъра за спешна помощ, за да се изследват всички служители на Центъра. Водят се преговори с две болници, в които да се направят и PCR тестове на тези, при които се установи положителен бърз тест.

За обезпечаването с предпазни средства, началникът на Спешна помощ обясни, че поетапно запълват с маски, ръкавици и гащеризони. "Очилата се изхвърлят с еднократните облекла. Имаме дарени шлемове и закупени от нас шлемове", каза д-р Георги Гелев. Той благодари на всички, които са дарили безвъзмездно предпазни облекла и средства за работещите в Спешна помощ.

Относно парите, които премиерът обеща на всички лекари на първа линия в борбата с коронавирус, д-р Гелев разясни, че 730 служители от Центъра за спешна помощ ще получат такива надбавки, но това предстои да се случи.

Директорът на Спешния център заяви, че Втора градска болница е временно под карантина заради вероятен заразен с коронавирус. Той обясни и в какъв ред се разпределят болните. Във ВМА се приемат възрастни пациенти. В Инфекциозна болница - лица под 18 години.

Абсолютен приоритет са децата под 3 години, защото тяхното състояние може много бързо да се влоши. След тях, заразени с COVID-19, се приемат в "Пирогов", Александровска болница, "Света София", каза началникът на Спешна помощ.

Като медик той призова и гражданите да не посещават църкви за предстоящите великденски празници.