Родителите на деца с диабет тип 1 изпратиха отворено писмо до премиера, директора на НЗОК, министъра на здравеопазването, депутатите във връзка с компенсирането на инсулинозависим диабет тип 1 и критериите на НЗОК за отпускане на медицински изделия и лекарства. Основният проблем са критериите при предписване на сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата при лечение на захарен диабет тип 1, както и при реимбурсиране на иглите за инсулинови писалки и инсулиновите писалки, с които се апликира инсулинът. Това стана преди десетина дни, но и до този момент решение няма.

Родители питат: Докога добрият контрол на диабета ще се наказва?

Родители питат: Докога добрият контрол на диабета ще се наказва?

Лпечението на диабет тип 1 все още е имагинерно

Става въпрос за сензори, които не се предписват от НЗОК, отскоро са на българския пазар, но спомагат за намаляване на болките при децата, по-доброто следене на кръвната захар, свързани са с телефона. На този етап тези сензори родителите са купували от Гърция и Англия, но в момента те вече са и в България.

Уредът се поставя на ръката и следи постоянно захарта. Критериите за предписване обаче родителите смятат, че са дискриминационни, тъй като много често децата не попадат в тях - например не попадат при новооткрит диабет деца под 6 г., това не се случва и при добър контрол на хемоглобин над 8, което е опасно поддържане на кръвна захар 11-12.

Лора Вачева е майка на дете с новооткрит диабет, Борис, на 4 г. Когато били приети за лечение в Педиатрията им препоръчали да бъдат със сензор. От НЗОК обаче не отпуснали такъв и майката, която гледа сама детето си, го закупува сама, плюс трансмитер. Цената е 300 лв. за 14 дни.

Тя настоява Здравната каса да промени критериите, за да може детето да получи безплатно сензор, както и другите деца, която попадат в тази група. По думите й, сензорът помага да се вземе по-бързо решение от лекари в ситуация, ако детето боледува.

Стефка Динкова също е майка на дете с диабет, развит на 11 г. при влизане в пубертета. За нея също основният проблем е в изписването на сензора. Тя смята, че ако уредът се изписва безплатно, ще подпомогне много не само физическото, но и психическото състояние на детето с диабет, което в момента е тийнейджър.

Момичето ходи с лентичките и иглите на училище, където се налага през два часа да дупчи пръстите си, за да мери кръвната си захар.

Според родителите отговорът на НЗОК на този етап е "уклончив", тъй като заявили, че може да се мисли за промени.