Скоростта на ковид случаите расте. Рядко се случва заразените да бъдат под 500 на ден. Ако оставим вируса да си прави какво си иска, нещата ще ескалират. Затова трябва да имаме профилактично поведение и да носим маски в болниците и градския транспорт. Тогава няма да се стигне до ковид пик. Това заяви д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат от "Демократична България" в ефира на Нова телевизия.

Според него, пикът ще бъде малко след началото на август, но въпреки това той не очаква драстични мерки у нас, защото по думите му вече сме запознати с вируса. Целта е да има дозирани мерки. По отношение на ковид отделенията, той обясни, че сега те се поемат от инфекциозните отделения. Всяка болница трябва да има ковид план. Моят апел е, когато някой има симптоми, нека не ги пренебрегва и се тества. По думите му профилактиката с маска струва много по-малко от лечението.

Над 1000 са новите случаи на коронавирус

Над 1000 са новите случаи на коронавирус

Починали са двама болни, а като излекувани са посочени 8 080 души

Ако случаите продължат да се увеличават в големите градове, които са в жълтата COVID зона е добре хората в градския транспорт да се задължат да носят маски в него. За момента обаче това не е необходимо, смята той.

Коментар по темата даде и министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова пред bTV. България се намира на прага на нова вълна от заболеваемост от ковид, но все още сме далеч от нивата от предишните вълни. Вирусът, който циркулира сега обаче не води до толкова на брой хоспитализации като преди.

Що се касае до случаите от последните седмици, при които болни с ковид не биват приемани в няколко болници, а само препращани от лечебно заведение в друго - от здравното ведомство са изпратили писма до всички Регионални здравни инспекции, в които изрично е записано, че болниците са длъжни да приемат такива болни и то не само в инфекциозни клиники, като единствено е нужно да има отделни изолирани помещения.

Сербезова към директорите на РЗИ: Болниците да са в готовност да приемат  пациенти с COVID-19

Сербезова към директорите на РЗИ: Болниците да са в готовност да приемат пациенти с COVID-19

В лечебните заведения трябва да има и създадени обособени места

Били са извършени проверки и на болници, отказали да хоспитализират ковид болни. "Установи се, че има легла, т.е. причината не е това. Причината не е в покачването на броя за заболелите. Вирусът, който в момента циркулира, води до повишаване на заболеваемостта, но не и на приемите в болница. По-скоро останах с впечатление от това, което ми докладваха колегите, е, че става въпрос за липса на персонал - и заради летни отпуски, заради реорганизация, преразпределение", посочи Сербезова.

И отново подчерта важността на една от основните цели на министерството си - дигитализацията на здравеопазването. "Тогава ще се види с едно кликване в даденото болнично лечебно заведение колко болни лежат, с какви диагнози и колко свободни легла има."