"Системата се задъхва. Ние в момента сме във военно положение. Аз съм оптимист, имаме много трудности и полемики, но в крайна сметка виждаме, че се справяме сравнително добре със ситуацията. Преобладаващото мнение е, че всички заедно ще се справим добре".

Toва заяви д-р Андрей Марков, зам.-председател на Българската болнична асоциация и управител на "Аджибадем Сити Клиник" пред Bulgaria ON AIR.

По думите му водещ проблем е липсата на анестезиолози в страната.

"Повечето от случаите на Ковид-19 се лекуват в обикновени отделения. Големият проблем идва от липсата на анестезиолози. В момента сме малко по-готови, отколкото бяхме в началото на пандемията. Държавата предприе мерки за закупуване на апаратура", подчерта зам.- председателят на Българската болнична асоциация.

Припомняме, че от заповед на здравния министър Костадин Ангелов стана ясно, че редица болници в шест области на страната спират плановия прием. Според д-р Марков планирането на лечебния процес може да бъде извършено единствено от лекуващия лекар.

"Плановият прием е бил прекъсван и забавян и в миналото. Планирането на лечебния процес може да бъде извършено само от лекуващия лекар. Ако един болен може да бъде лекуван планово, това решение може да бъде взето единствено от неговия лекуващ лекар. Трудно е да се организираме, но е лесно да си представим тези 10%, ако ситуацията се усложни. При всички случаи, в болниците няма да има толкова инфекционисти, колкото легла биха открили. Това състояние изисква присъствието на лица с медицинско образование от различни специалности. Със или без апаратура, която всички бихме желали да имаме", обясни специалистът.

Болници в шест области спират плановия прием от неделя

Болници в шест области спират плановия прием от неделя

Където заболеваемостта е над 120 души на 100 хил. население

Според д-р Марков здравната система би могла да се справи с извънредната ситуация, породена от Ковид-19.

"В крайна сметка и медицинските специалисти са обикновени хора, нормално е да има страх. Но тези специалисти са по-безстрашни от нас, защото всеки ден се сблъскват със смъртта. Медицинските специалисти отдавна са наясно, че трябва да действаме в извънредна ситуация. Готов съм да мисля, че можем да се справим, защото имаме и повече лекарствени средства, имаме и алгоритъм за действие при това заболяване", категоричен бе той.