Следващата седмица се очаква да пристигнат 14 040 дози от ваксината на "Пфайзер", които ще компенсират частта, която не пристигна тази седмица.

Това стана ясно от думите на председателя на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов по време на брифинга на Националния оперативен щаб днес.

Очакваните ваксини през февруари са 83 000 дози, през март - 104 000 дози, добави Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.

От ваксината на "Модерна" до края на март трябва да бъдат доставени 54 000 дози, а следващата седмица, на 25 януари - 3600 дози.

Не се уточни обаче какви количества ще има страната от ваксината на "Астра Зенека", около която имаше скандал заради връзка на изпълнителния директор на компанията за България и евродепутатка от ГЕРБ. От тази ваксина са поръчани най-големи количества, а тя още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата за използване.

Кунчев предпочита ваксината на "Астра Зенека" като най-лесната за поставяне и съхранение

Кунчев предпочита ваксината на "Астра Зенека" като най-лесната за поставяне и съхранение

Ако новият щам дойде при нас ще имаме тежки проблеми

От нея обаче в страната също ще пристигнат количества през март и април, макар да не е ясно какви.

Богдан Кирилов коментира, че напредва с изследванията и ваксината на "Джонсън и Джонсън", от която също след клиничните изпитания през март или април може да има готова за употреба ваксина.

Иначе няма забавяне в процеса на ваксиниране срещу коронавирус, категоричен е председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов. Досега са имунизирани 46% от желаещите лекари, 23 на сто от желаещите медицински сестри, 19 на сто болничен персонал, ваксинират се лекари по дентална медицина и фармацевти.

Третата доставка на ваксини на Pfizer пристигна

Третата доставка на ваксини на Pfizer пристигна

18 720 дози - около половината от това, което очаквахме