В България вече има надвишена смъртност - над регистрираните досега стойности за 43-ата седмица на годината, посочва математикът д-р Лъчезар Томов, преподавател в департамента по информатика на НБУ.

"За тази седмица са починали над 2320 души, което е с 210 над най-лошата година при по-голямо население на страната, а официално регистрираната смъртност от Ковид е 116 души." - отбелязва д-р Томов в коментар във Фейсбук.

По думите му, причина за това е не е сезонният грип.

"Дори ако отчетем всички 42-ма починали във вторника на следващата седмица като закъсняло отчитане, отново имаме видима разлика, както в абсолютен брой, така и на 100 000 души, както е коректно да се отчита. В допълнение засилването на смъртността най-вероятно тази година не се дължи и на грипа, тъй като той се потиска по-силно от мерките, отколкото SARS-COV-2 - не е толкова устойчив на повърхности и е два пъти по-малко заразен. Тук имаме скок, който е видимо над регистрираното и е малко вероятно грипът да допринася, както и другите пневмонии (разбира се, тук трябва МЗ да изнесе данни, защото това е хипотеза). Трябва да се провери откъде идва надвишената смъртност над официалната - нерегистрирани починали от Ковид, или хора, които не са имали възможност да получат здравна услуга (въпреки,че през октомври имаше достъп до болниците и до спешна помощ като цяло.).

Давам и две прогнози за общия прой починали до края на ноември, който няма да се повлияе чувствително от мерките, тъй като закъснява с 2-3 седмици от новоткритите случаи. Прогнозите са до голяма степен условни - смъртността се влияе от множество различни фактори, като средна възраст, закъснение на откриването и лечението, качество на болничната грижа. Тук слагам и експоненциална прогноза като горна граница, тъй като в момента има закъснение в откриването поради претрупаност, същото е и с качеството на болничната грижа поради многото болни на един здравен работник. В други държави смъртността расте по-бавно, но там средната възраст на болните спадна рязко и се откриват рано, а и здравните им системи до скоро не бяха претрупани като нашата." - уточнява математикът.

Той прогнозира между 900 и 1600 нови починали.за месец ноември.

По думите му, дали смъртността след това ще се нормализира, зависи от нашето поведение и от това как държавата управлява кризата.

https://www.facebook.com/ltomov/posts/10158712813989204